Як смачно і просто посолити оселедець в домашніх умовах: швидкі покрокові рецепти з фото

Солона оселедець — це чудова закуска до свята, а також відмінне доповнення до вечері або обіду під картопельку. Почастуватися смачною оселедцем з магазину або ринку не завжди виходить, так як іноді вона надто солона, та й не завжди є впевненість у її свіжості. Тому ми зібрали кращу добірку рецептів засолювання оселедця різними способами.

Як правильно підготувати для засолу оселедця?

Щоб приготувати смачну оселедець будинку, спочатку її потрібно купити. На ринку (у супермаркеті) можна знайти свіжоморожену рибу. Вона нам і потрібна. Тушка повинна бути цілою, не пом’ятій, без зовнішніх дефектів і пошкоджень на шкірі.

Після покупки тушку необхідно розморозити. До шокової розморожуванні вдаватися не варто. Залиште рибу в холодильнику на нижній полиці на добу. Якщо оселедець ще не розморозиться, то перемістіть її на стіл у кухні ще на кілька годин.

Після того як риба відтане — її помити і почистити. Солити рибу можна в будь-якому вигляді:

  • Повністю;
  • Філейками;
  • Шматочками.

Ну а нижче ви знайдете рецепти, які допоможуть визначитися з сіллю і спеціями.

Як швидко засолити оселедець будинку: самий простий спосіб

Пропонуємо рецепт швидкого приготування оселедця всього за добу. При цьому ви використовуєте мінімум інгредієнтів, а в результаті отримуєте дуже смачну малосольну оселедчик.

Як засолити оселедець як у магазині?

Засолення як в магазині передбачає тривале зберігання продукту. Тому солити можна великі обсяги риби. Отже, на 5 кг оселедця потрібно зробити розсіл з наступних продуктів:

  • 15 ст л солі.
  • 5 ст л цукрового піску.
  • 25 горошин запашного перцю.
  • 15 шт лаврових листів.
  • На кінчику ножа меленої кориці.
  • Зробити розсіл. Для цього у воду, покласти всі спеції і закип’ятити її. Дати охолонути до кімнатної температури.
  • Для засолу відмінно підходять пластикові відра для харчових продуктів. На це кількість риби потрібно взяти відерце на 10 л.
  • Рибу розморозити, гарненько вимити. Не розрізаючи, укласти у відро догори черевцем.
  • Залити розсолом рибу, щільно закрити і поставити в холодне місце. Їсти оселедець можна вже через дві доби.
  • Як засолити оселедець в розсолі?


    В розсолі зазвичай солять цілі тушки. Цей спосіб засолювання хороший тим, що риба зберігається довго. Тому її солять багато, наприклад, до свят. Хоча такий процес засолювання досить тривалий, результат вартий днів очікування. Отже, на 2 кг свіжої оселедця необхідно 4 л розсолу, який робиться з:

    • 4 л води.
    • 12 ст л солі.
    • 10 ст л цукрового піску.
    • 5-8 лаврових листів.
    • 10-15 шт горошин запашного перцю.

    Тепер про приготування:

  • Воду закип’ятити, в ній розчинити сіль і цукор, приєднати залишилися спеції.
  • Остудити розсіл до кімнатної температури і залити їм рибу, яку попередньо розморозити, промити і помістити в ємність для соління.
  • Витримати тару з рибою в теплі протягом 6-8 годин. Після — поставити оселедець в холодне місце для просолювання на 3 дні.
  • Порада: Якщо у тушки присутній ярковыраженый рибний аромат, при митті обробіть її лимонним соком або оцтом.

    Як засолити оселедець сухим способом


    Пропонуємо випробувати цікавий рецепт сухий засолки оселедця в пакеті. Рибу цим способом можна готувати як філейками, так і порційними шматочками. Розглянемо обидва варіанти. Готуємо все необхідне:

    • 2 великі тушки оселедця.
    • 1,5 ст л солі.
    • 1,5 ст л цукрового піску.
    • 3 лаврових листа.
  • Рибу вимити, розділити на філе або нарізати порційними шматочками.
  • Лавровий лист поламати. Змішати сипучі і лавровий лист.
  • Кожну филейку натерти отриманою сумішшю і скласти в пакет одна на одну. Поверх висипати залишки приправи.

    Якщо соліть шматочками, то рибу можна просто скласти в пакет, посипати спеціями, зав’язати пакет і як слід струсити вміст, щоб просолился кожен шматочок.
  • Пакет помістити в холодильник на 18-24 години. Якщо риба солиться порційними шматочками, то вже через 10-12 годин її можна їсти.
  • Така риба виходить в міру солоною. Якщо хочете малосольну оселедець, то зменшите кількість солі та цукру. Також для отримання пряного смаку риби можна додати пряні спеції (коріандр, паприку, хмелі-сунелі та ін).

    Як правильно солити каспійську оселедець з фото


    Каспійська оселедчик відрізняється своїми великими розмірами і відмінними смаковими якостями. А ви знаєте як засолити таку красуню? Ні? Тоді поділимося класичним рецептом засолювання каспійської оселедця. На 2 оселедця знадобиться 1 л розсолу. А готується він з наступних інгредієнтів:

    • 1 л води.
    • 6 ст л солі
    • 3 ст л цукрового піску.
    • 1 ст л запашного перцю.
    • 2 шт гвоздики.
    • 1 ст л гірчиці в насінні.
    • 4 шт лаврових листа.
  • Рибу вимити і випатрати. Скласти у відповідну тару.
  • Закип’ятити воду, в неї відправити всі спеції. Дати розсолу охолонути.
  • Залити рибу остившім розсолом, залишити на 4 дні в холодному місці.
  • Таким способом можна солити і звичайну оселедець, тільки готова вона буде вже через 2 дні.

    Як засолити оселедець сіллю?


    Як відомо, риба любить сіль. Тому пропонуємо випробувати старовинний рецепт, яким користувалися рибалки в далекому минулому. Такий спосіб засолювання дуже простий і не вимагає яких-небудь знань в кулінарії. Для приготування такої оселедця знадобляться:

    • дві великі тушки;
    • звичайна кухонна сіль.
  • Оселедець помити, випатрати розрізати уздовж. При бажанні можна видалити центральну кістка.
  • В судок, де буде знаходитися риба, на дно насипати шар солі.
  • Викласти рибу в один шар.
  • Поверх теж насипати солі. Якщо в один шар вся риба не розкладається, то зробіть два яруси, добре пересипавши між ними сіллю.
  • Поверх рибку також рясно покрити сольовим «ковдрочкою».
  • Закрити тару з рибою кришкою і поставити в холодильник на 10-12 годин.
  • Після закінчення цього часу рибку дістати, змити сіль під проточною водою і можна пригощатися.
  • Як засолити оселедець цілком


    Назвати спосіб засолювання оселедця цілком можна легким, так як не потрібно її потрошити, виймати кісточки, нарізати шматочками. Досить розморозити тушки, добре вимити і засолити. Використовувати будемо сухий спосіб засолювання.

    На 1 кг оселедця потрібно:

    • 2-3 ст л солі;
    • 1 ст л цукру.

    Сипучі змішати між собою і рясно посипати ними тушки. Скласти в ємність і залишити на добу в кімнатній температурі. Після — перекласти оселедець в холодильник і почекати ще 2-3 дні. Оселедець можна чистити і їсти, а можна залишити на потім, так як при такій засоленому вигляді вона може зберігатися довго.

    Як засолити оселедець шматочками в банку: покроковий фоторецепт

    Для приготування порційній оселедця в банку потрібно приготувати наступний список продуктів:

    • Оселедець свіжоморожена – 3 шт.

    Для розсолу:

    • 1 л води.
    • 3 ст л солі.
    • Два лаврових листа.
    • Три горошини перцю.
    • Три парасольки гвоздики.
    • П’ять горошин коріандру.

  • Готуємо розсіл: Спеції відправити у воду і закип’ятити. Дати охолонути.
  • Оселедець помити і, не потрошити, скласти в ємність. Залити її розсолом і відправити в холодильник для просолювання на 5 днів.
  • Рибу дістати, почистити.
  • Розрізати по спинці.
  • Зняти шкірку.
  • Відокремити від кісток.
  • Нарізати порційними шматочками.
  • Скласти шматочки щільно в банку і залити рослинним маслом.
  • Рибка готова. Зберігатися така риба в холоді може більше місяця.

  • Як засолити оселедці з оцтом?

    Перш, ніж приступити до роботи, готуємо продукти. Для оселедчика з оцтом знадобляться:

    • Дві тушки оселедця.
    • Одна велика цибулина.
    • 500 мл води.
    • 1 ст л солі.
    • 1 ст л цукрового піску.
    • 1 ст л оцту.
    • По 5 горошин чорного і запашного перцю.
    • 3-5 шт лаврових листів.
  • Перець, сіль, лавровий лист і цукор всипати у воду і прокип’ятити 3-5 хв.
  • У ще гарячий розсіл влити оцет і поставити остигати.
  • Поки розсіл остигає, займіться рибою. Її очистити, випатрати, вимити.
  • Нарізати рибу порціонними шматочками, а цибулю — півкільцями.
  • У ємність (відро, банку) скласти шарами рибу і цибулю.
  • Залити все остившім розсолом, закупорити і відправити в холод на два дні.
  • Після закінчення цього часу оселедець з оцетом готова. Можна пригощатися.
  • Як правильно солити малосольну оселедця: рецепт з фото

    Вченими доведено, що в оселедці міститься гормон радості. Так чому б не порадувати себе смачним блюдом, а саме малосольною оселедцем, при цьому зарядитися гарним настроєм і позитивом на весь день? Щоб отримати малосольну оселедець, потрібні наступні продукти:

    • 2 тушки оселедця.
    • 1 л води.
    • 3 ст л солі.
    • 4 ст л цукрового піску.
    • 8 горошин перцю.
    • 3 лаврових листочка.
    • Гвоздика за бажанням.
  • З води та інших інгредієнтів готуємо розсіл. Його потрібно закип’ятити і поставити остигати.
  • Оселедець випатрати, вимити. Якщо готувати багато риби (4-5 шт), то її можна не розрізати, а цілком відправити в 3 л банку. Якщо порція менше, то потрібно розрізати тушку навпіл і скласти шматки в 1 л банку.
  • Залити оселедець маринадом і відправити в холодильник на просол. Вже через добу рибку можна діставати і отримувати гормон радості по повній.
  • Як правильно солити пряну оселедець?

    Пряну оселедець роблять в розсолі, використовуючи безліч різних приправок. Представляємо вашій увазі смачний спосіб, як приготувати пряну рибку в домашніх умовах.

    Знадобиться на 1 кг оселедця:

    • 1 ст води.
    • 3 ст л солі.
    • 1 ст л цукрового піску.
    • 2 ст л сухого кропу.
    • 7-10 горошин чорного перцю.
    • 5 лаврових листів.
    • 3 шт гвоздики.
    • 1 ст л білої гірчиці в зернах.
    • 0,5 ст л коріандру в зернах.
    • 2 ст л оцту.
  • Готуємо розсіл: Всі спеції, крім кропу, помістити у воду і закип’ятити. Влити оцет.
  • Оселедець помити, почистити і розділити на філе, видаливши центральну кістка.
  • Скласти в ємність филейки оселедця, пересипаючи кожен шар сухим кропом.
  • Залити оселедець остившім розсолом і витримати добу в холодному місці.
  • Оселедчик виходить дивовижно смачною і відмінно виглядає на святковому столі.
  • Як правильно солити оселедця в олії: відео інструкція

    Незвичайні відео рецепти засолу оселедця



    Рекомендуємо познайомитися зі статтями:

    • Кращі рецепти засолювання грибів.
    • Як солити огірки на зиму.
    • Як правильно солити сало.