Виноград Кишмиш: складності вирощування і вдалі сорту
Кишмиш на дачі – мрія кожного виноградаря. Щоб виростити це диво, доведеться докласти максимум зусиль та проявити безліч терпіння. Розсаджувати Кишмиш необхідно на відстані 2-х метрів в ряду, і 3-х метрів у міжряддях. Сорти бувають:
- слабкою морозостійкості, витримує температуру до мінус 15°С;
- морозостійкий, може перенести мінус 24°С.
Незалежно від сорту кущ досить слабкий в зимовий період, тому його краще на цей час року утеплювати. Для отримання врожаю ранньої навесні проводити хімічну обробку від шкідників і хвороб просто необхідно.
Розглянемо сорти Кишмишу, які користуються найбільшою популярністю:
Кишмиш молдавський
Скоростиглість цього сорту становить 5 місяців. Сам кущ досить високорослий, пагони активно йдуть у ріст. Після висадки перший урожай можна отримати на третій рік. Грона досить великі, їх маса варіюються в межах 800-1600 р. Ягоди великі, рожевого забарвлення з темним нальотом, злегка овальної форми. До позитивних рис цього різновиду Кишмишу можна віднести переносимість середніх морозів, стійкість до сірої гнилі.