Як закочувати банки закаточной машинкою, і як правильно користуватися різними видами закаточних машинок: покрокова інструкція правильної закачування банок

Сезон закачування настає, як тільки дозрівають овочі і фрукти. Одні використовує капронові кришки, а інші користуються залізними кришками, які закочують машинкою. Такі продукти зберігаються набагато довше, а найголовніше — вони радують своїх домочадців смакотою круглий рік. Закочувати банки потрібно вміти правильно, і сьогодні ми про це розповімо вам багато цікавого.

Як користуватися закатывающей машинкою для банок?

Багато хто пам’ятає з дитинства, як відбувався процес закочування банок. У багатьох це асоціюється з метушнею і пором, коли все кипить, стерилізується і крутиться. Але насправді все дуже просто.

  • Насамперед потрібно очистити всі інструменти і підготувати до роботи.
  • Після — перемістити продукти в банку і накрити стерилізованої кришкою.
  • За допомогою спеціального обладнання закатати.
  • Закачування виконується з допомогою ковпака, який надівається на кришку банки, і ручки, що обертається в певному напрямку для стиснення кришки та скріплення її з посудиною.
  • Як підготувати банки до закатці машинкою?

    Підготовка банок починається з того, що їх потрібно:

  • Попередньо відмити від пилу і бруду.
  • Потім простерилізувати. Дану процедуру можна здійснити 5-ма варіантами:
  • Пором — кип’ятіть воду у великій тарі, зверху кладете сито або спеціальне пристосування з прорізом для горлечка банки. Коли закипить вода, переміщаєте на поверхню сита або пристосування скляну посудину. Далі потрібно вичекати час для літрового судини — 5-7 хвилин, 2-х літрового — 10 хвилин, а 3-х літрового — 15 хвилин. Процес буде остаточно завершено, коли на внутрішньому боці посудини утворюються крапельки води. Далі потрібно перемістити судини на обеззараженное рушник для сушіння шийкою вниз.
  • Водою — покладіть у велику тару бавовняну рушник, потім перенесіть на нього ємності, наповнені водою. Причому судини не повинні стикатися між собою, тому можна між ними укомплектувати х/б ганчірку. Далі перемістіть тару на сильний вогонь великий конфорки. Протримаєте судини на вогні після закипання 15 хвилин, а потім злийте воду і перенесіть на бавовняну тканину шийкою вниз.
  • В духовій шафі — помістіть скляні судини на решітку шийкою вниз. Температуру поставте 150°С, а за часом почекайте 15 хвилин. При цьому важливо дотримуватися точної інструкції, а саме не допускати різкого перепаду температури. Вона не повинна бути вище 160°С — інакше лопнуть судини. Дверцята по закінченні часу не можна відразу відкривати, потрібно дочекатися охолодження духовки хоча б до 80°С. І тільки тоді відкрити до повного охолодження.
  • У МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі — наповніть скляну тару водою, приблизно на 2 див. Перемістіть в СВЧ піч та клікніть режим потужністю від 750 до 800 Вт протягом 3-х хвилин для однієї посудини. Якщо піч дозволяє вмістити в себе більше банок, то потужність слід збільшити на 100-200 Вт, залежно від кількості судин.
  • У пароварці — залийте резервуар чистої водою. Ємності покладіть на решітку горлом донизу. Клікніть режим «Варка» на 15 хвилин. Потім перемістіть судини остуджуватися на бавовняну тканину горлом донизу.
  • Кришки також потребують знезаражування. Для цього їх потрібно вимити у чистящем засобі або соді, а після прокип’ятити в чистій воді протягом 2-х хвилин. Сушити аналогічно банкам.
  • Тепер можна маринувати і закочувати судини.
  • Як закатати машинкою банки з залізними кришками?

    • Кришка повинна бути знезараженої.
    • Щільно прилягати до скляної посудини.
    • Пристрій потрібно злегка притиснути до кришки.
    • Затягувати машинку потрібно після кожного обороту по чуть-чуть.
    • Якщо утворилися хвилі, пройдіться кілька разів ручкою по даній ділянці.
    • Коли краю кришки будуть щільно прилягати до зовнішньої сторони горлечка флакона, тоді банку буде повністю законсервована.

    Які види закаточних машинок бувають?

    З часів наших прабабусь ключі для закачування модернізувалися, деякі виготовлялися індивідуально, в єдиному екземплярі. Сьогодні ми можемо спостерігати кілька основних видів ключів для закачування:

    • Ручний — оснащений гвинтовим механізмом, завдяки якому з кожним обертанням кромка кришки покриває шийку посудини.
    • Напівавтомат — роликова система дозволяє зробити кілька обертань для повної герметизації ємності.
    • «Равлик» — завдяки спіралевидним жолобках діє рівномірно на усі ділянки кришки. Притискає кромку кришки надійно і герметично, обертаючи ролик по спіралі.
    • Автомат — оснащений пружиною і важелем, з допомогою яких відбувається одночасне притискання кромки з усіх боків. Випускається в двох варіантах: з двома дійовими важелями і одним чинним, у другому випадку другий важіль зафіксовано.

    Важливо і покриття ключа, яке повинно бути з нержавіючої сталі з гальванічним покриттям. Це необхідно для того, щоб під час процедур на поверхні не утворилося окису, яка в свою чергу може потрапити всередину банки і зіпсувати продукт.

    Як закочувати банки ручною машинкою?

  • Підготуйте матеріали.
  • Проведіть процедуру по знезараженню.
  • Наповніть посудини продуктами для консервації.
  • Накрийте знезараженої кришкою.
  • Злегка притисніть ковпак ключа до посудини.
  • Обертайте ручку ключа за напрямом затиску.
  • Кожен повний оборот скорочуйте відстань між кромкою кришки і роликом для обкатки.
  • Коли кромка повністю з усіх сторін буде прилягати до горлечка, поверніть ручку в протилежний бік на кілька обертів і зніміть.
  • Як закочувати банки закаточной машинкою: покрокова інструкція з фото

  • Підготуйте необхідну для закачування.
  • Проведіть процедуру по знезараженню.
  • Перемістіть всередину посудини продукти для консервації.
  • Накрийте банку кришкою і зверху помістіть машинку для закачування.
  • Злегка натискаючи, обертайте ручку за годинниковою стрілкою.
  • Після повного притиснення кромки кришки до горловини посудини, поверніть ручку у зворотному напрямку і зніміть машинку.
  • Як закочувати банки закаточной машинкою равликом?

  • Підготуйте всі складові для роботи.
  • Проведіть процедуру по знезараженню.
  • Укомплектуйте продукти всередину посудини.
  • Накрийте кришкою і притисніть зверху закаточним ключем.
  • Притискайте не сильно, а злегка.
  • Повертайте ключ за напрямом закачування.
  • Як тільки кромка кришки повністю буде прилягати до горлечка, поверніть ручку в протилежну сторону і зніміть машинку.
  • Як закочувати банки автоматичної закаточной машинкою?

  • Підготуйте необхідні матеріали та інструменти.
  • Проведіть процес знезаражування.
  • Наповніть посудини продуктами для консервації.
  • Помістіть наверх судини кришку.
  • Притисніть її злегка машинкою.
  • Одночасно опустіть важелі вниз до паралелі з поверхнею, на якій знаходиться посудину.
  • Якщо діючий важіль один, то, отже, один притримуйте, а інший опускайте.
  • Після наведіть важелі у вихідне положення і зніміть машинку.
  • Як закочувати банки машинкою напівавтомат?

  • Підготуйте все необхідне для роботи.
  • Проведіть процедуру по знезараженню.
  • Всередину посудини помістіть продукти для консервації.
  • Накрийте посудину зверху кришкою і притисніть її ключем для закачування.
  • Злегка натискаючи, поверніть ручку за напрямом стрілки від 3-х до 8 разів. Кількість залежить від розміру горлечка. Перевірити можна по кромці, яка повинна повністю обволікати шийку посудини.
  • Потім поверніть ручку в протилежну сторону і зніміть з банки.
  • Як закочувати банки без закаточної машини?

    Щоб провести роботу з консервації, можна скористатися не тільки закаточним ключем, але й іншими засобами, серед яких виділяють:

    • Вакуумний насос зі спеціальними кришками — видаляє повітря з судини і герметизує.
    • Закручені кришки — повертаються до повного клацання.

    Як перевірити герметичність банки після закачування?

    • Перемістіть закочені судини з кімнатною температурою.
    • Стояти вони повинні на кришці, у перевернутому стані.
    • Для захисту поверхні можна підкласти плед, ковдру або будь-яку іншу тканину.
    • У такому положенні банки повинні простояти протягом 2-х діб.
    • Якщо поверхня чиста, то протікання не було, значить герметичні кришки.
    • Також герметичність можна перевірити за здуття кришки, якщо її немає — то вона добре була загорнена.
    • Важливо перевіряти на наявність тріщин і відколів, якщо такі є, то від судин потрібно позбутися, щоб уникнути неприємних наслідків.

    Як закочувати банки закаточной машинкою: відео


    Смачні продукти можна їсти не тільки влітку, але й взимку. Головне — правильно законсервувати компоненти. А якщо знати ази консервації, то можна запастися смаколиками на всю зиму про запас. Наш журнал у свою чергу допоможе вам впоратися з будь-якою ситуацією порадами і рецептами.