Як закочувати банки закаточной машинкою, і як правильно користуватися різними видами закаточних машинок: покрокова інструкція правильної закачування банок
Сезон закачування настає, як тільки дозрівають овочі і фрукти. Одні використовує капронові кришки, а інші користуються залізними кришками, які закочують машинкою. Такі продукти зберігаються набагато довше, а найголовніше — вони радують своїх домочадців смакотою круглий рік. Закочувати банки потрібно вміти правильно, і сьогодні ми про це розповімо вам багато цікавого.
Як користуватися закатывающей машинкою для банок?
Багато хто пам’ятає з дитинства, як відбувався процес закочування банок. У багатьох це асоціюється з метушнею і пором, коли все кипить, стерилізується і крутиться. Але насправді все дуже просто.
Насамперед потрібно очистити всі інструменти і підготувати до роботи.
Після — перемістити продукти в банку і накрити стерилізованої кришкою.
За допомогою спеціального обладнання закатати.
Закачування виконується з допомогою ковпака, який надівається на кришку банки, і ручки, що обертається в певному напрямку для стиснення кришки та скріплення її з посудиною.
Як підготувати банки до закатці машинкою?
Підготовка банок починається з того, що їх потрібно:
Попередньо відмити від пилу і бруду.
Потім простерилізувати. Дану процедуру можна здійснити 5-ма варіантами:
Пором — кип’ятіть воду у великій тарі, зверху кладете сито або спеціальне пристосування з прорізом для горлечка банки. Коли закипить вода, переміщаєте на поверхню сита або пристосування скляну посудину. Далі потрібно вичекати час для літрового судини — 5-7 хвилин, 2-х літрового — 10 хвилин, а 3-х літрового — 15 хвилин. Процес буде остаточно завершено, коли на внутрішньому боці посудини утворюються крапельки води. Далі потрібно перемістити судини на обеззараженное рушник для сушіння шийкою вниз.
Водою — покладіть у велику тару бавовняну рушник, потім перенесіть на нього ємності, наповнені водою. Причому судини не повинні стикатися між собою, тому можна між ними укомплектувати х/б ганчірку. Далі перемістіть тару на сильний вогонь великий конфорки. Протримаєте судини на вогні після закипання 15 хвилин, а потім злийте воду і перенесіть на бавовняну тканину шийкою вниз.
В духовій шафі — помістіть скляні судини на решітку шийкою вниз. Температуру поставте 150°С, а за часом почекайте 15 хвилин. При цьому важливо дотримуватися точної інструкції, а саме не допускати різкого перепаду температури. Вона не повинна бути вище 160°С — інакше лопнуть судини. Дверцята по закінченні часу не можна відразу відкривати, потрібно дочекатися охолодження духовки хоча б до 80°С. І тільки тоді відкрити до повного охолодження.
У МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі — наповніть скляну тару водою, приблизно на 2 див. Перемістіть в СВЧ піч та клікніть режим потужністю від 750 до 800 Вт протягом 3-х хвилин для однієї посудини. Якщо піч дозволяє вмістити в себе більше банок, то потужність слід збільшити на 100-200 Вт, залежно від кількості судин.
У пароварці — залийте резервуар чистої водою. Ємності покладіть на решітку горлом донизу. Клікніть режим «Варка» на 15 хвилин. Потім перемістіть судини остуджуватися на бавовняну тканину горлом донизу.
Кришки також потребують знезаражування. Для цього їх потрібно вимити у чистящем засобі або соді, а після прокип’ятити в чистій воді протягом 2-х хвилин. Сушити аналогічно банкам.
Тепер можна маринувати і закочувати судини.
Як закатати машинкою банки з залізними кришками?
Кришка повинна бути знезараженої.
Щільно прилягати до скляної посудини.
Пристрій потрібно злегка притиснути до кришки.
Затягувати машинку потрібно після кожного обороту по чуть-чуть.
Якщо утворилися хвилі, пройдіться кілька разів ручкою по даній ділянці.
Коли краю кришки будуть щільно прилягати до зовнішньої сторони горлечка флакона, тоді банку буде повністю законсервована.
Які види закаточних машинок бувають?
З часів наших прабабусь ключі для закачування модернізувалися, деякі виготовлялися індивідуально, в єдиному екземплярі. Сьогодні ми можемо спостерігати кілька основних видів ключів для закачування:
Ручний — оснащений гвинтовим механізмом, завдяки якому з кожним обертанням кромка кришки покриває шийку посудини.
Напівавтомат — роликова система дозволяє зробити кілька обертань для повної герметизації ємності.
«Равлик» — завдяки спіралевидним жолобках діє рівномірно на усі ділянки кришки. Притискає кромку кришки надійно і герметично, обертаючи ролик по спіралі.
Автомат — оснащений пружиною і важелем, з допомогою яких відбувається одночасне притискання кромки з усіх боків. Випускається в двох варіантах: з двома дійовими важелями і одним чинним, у другому випадку другий важіль зафіксовано.
Важливо і покриття ключа, яке повинно бути з нержавіючої сталі з гальванічним покриттям. Це необхідно для того, щоб під час процедур на поверхні не утворилося окису, яка в свою чергу може потрапити всередину банки і зіпсувати продукт.
Як закочувати банки ручною машинкою?
Підготуйте матеріали.
Проведіть процедуру по знезараженню.
Наповніть посудини продуктами для консервації.
Накрийте знезараженої кришкою.
Злегка притисніть ковпак ключа до посудини.
Обертайте ручку ключа за напрямом затиску.
Кожен повний оборот скорочуйте відстань між кромкою кришки і роликом для обкатки.
Коли кромка повністю з усіх сторін буде прилягати до горлечка, поверніть ручку в протилежний бік на кілька обертів і зніміть.
Як закочувати банки закаточной машинкою: покрокова інструкція з фото
Підготуйте необхідну для закачування.
Проведіть процедуру по знезараженню.
Перемістіть всередину посудини продукти для консервації.
Накрийте банку кришкою і зверху помістіть машинку для закачування.
Злегка натискаючи, обертайте ручку за годинниковою стрілкою.
Після повного притиснення кромки кришки до горловини посудини, поверніть ручку у зворотному напрямку і зніміть машинку.
Як закочувати банки закаточной машинкою равликом?
Підготуйте всі складові для роботи.
Проведіть процедуру по знезараженню.
Укомплектуйте продукти всередину посудини.
Накрийте кришкою і притисніть зверху закаточним ключем.
Притискайте не сильно, а злегка.
Повертайте ключ за напрямом закачування.
Як тільки кромка кришки повністю буде прилягати до горлечка, поверніть ручку в протилежну сторону і зніміть машинку.
Як закочувати банки автоматичної закаточной машинкою?
Підготуйте необхідні матеріали та інструменти.
Проведіть процес знезаражування.
Наповніть посудини продуктами для консервації.
Помістіть наверх судини кришку.
Притисніть її злегка машинкою.
Одночасно опустіть важелі вниз до паралелі з поверхнею, на якій знаходиться посудину.
Якщо діючий важіль один, то, отже, один притримуйте, а інший опускайте.
Після наведіть важелі у вихідне положення і зніміть машинку.
Як закочувати банки машинкою напівавтомат?
Підготуйте все необхідне для роботи.
Проведіть процедуру по знезараженню.
Всередину посудини помістіть продукти для консервації.
Накрийте посудину зверху кришкою і притисніть її ключем для закачування.
Злегка натискаючи, поверніть ручку за напрямом стрілки від 3-х до 8 разів. Кількість залежить від розміру горлечка. Перевірити можна по кромці, яка повинна повністю обволікати шийку посудини.
Потім поверніть ручку в протилежну сторону і зніміть з банки.
Як закочувати банки без закаточної машини?
Щоб провести роботу з консервації, можна скористатися не тільки закаточним ключем, але й іншими засобами, серед яких виділяють:
Вакуумний насос зі спеціальними кришками — видаляє повітря з судини і герметизує.
Закручені кришки — повертаються до повного клацання.
Як перевірити герметичність банки після закачування?
Перемістіть закочені судини з кімнатною температурою.
Стояти вони повинні на кришці, у перевернутому стані.
Для захисту поверхні можна підкласти плед, ковдру або будь-яку іншу тканину.
У такому положенні банки повинні простояти протягом 2-х діб.
Якщо поверхня чиста, то протікання не було, значить герметичні кришки.
Також герметичність можна перевірити за здуття кришки, якщо її немає — то вона добре була загорнена.
Важливо перевіряти на наявність тріщин і відколів, якщо такі є, то від судин потрібно позбутися, щоб уникнути неприємних наслідків.
Як закочувати банки закаточной машинкою: відео
Смачні продукти можна їсти не тільки влітку, але й взимку. Головне — правильно законсервувати компоненти. А якщо знати ази консервації, то можна запастися смаколиками на всю зиму про запас. Наш журнал у свою чергу допоможе вам впоратися з будь-якою ситуацією порадами і рецептами.