Як смачно взимку відкрити баночку і похрумтіти солоним огірочком! Він і до гарніру, і як закусочка, і в салаті, скрізь підійде. А ось правильно засолити огірки на зиму, щоб вони вийшли смачними і хрусткими, може не кожна господиня. Наш журнал зробив добірку рецептів, за допомогою яких ви без проблем освоїте мистецтво засолювання та маринування смачних огірочків на зиму.
Як правильно солити огірки на зиму: головні принципи і способи засолки
Перш ніж приступати до засолюванні, потрібно ознайомитися з основними принципами, без яких успіху в цій справі буде досягти досить складно. Знайомимося з головними секретами соління:
- Вимоги до огірків. Правильно вибране сировину, в нашому випадку огірки — це основа успіху. Вони повинні бути невеликого розміру і твердими на дотик. Саме такі огірочки мають найкращі смакові якості і виходять хрусткими. Шкіра у огірків на закатку і засолювання повинна бути середнього забарвлення (не темної) і пухирчатою з чорними шипчиками.
- Замочування — це обов’язкова умова для засолу. Після того як помиєте огірки, обов’язково вимочіть їх не менше ніж на 3-5 годин, ідеально замочувати їх на всю ніч. Цей процес дозволяє стати сировини пружним і міцним.
- Супутні інгредієнти. Що стосується спецій, то строгих вимог до них немає, але є класичний набір, який прийнято укладати в діжку з огірками. У нього входять: листя хрону, вишні, кріп (парасольки), часничок, лаврові листочки, перець горошком, кам’яна сіль.
Слід зазначити, що сам процес засолення може бути різним. Існує два основних способи:
Як солити огірки на зиму в банках
Дуже легко солятся огірочки в 3-літрових банках. Для цього у неї складається стандартний набір:
Після викладаються огірочки доверху. Розсіл для заливки розводять окремо: на літр води з-під крана 2 повні з горою ст л солі. Коли вона розчиниться, влити солону рідину в банку, закрити кришкою (поліетиленової) і заховати в холодне темне місце.
Через брак погреби зберігати огірки з вищенаведеного рецептом до перших морозів можна на балконі (гаражі).
Солятся такі огірки протягом до 5 тижнів, а зберігатися в холоді можуть всю зиму.
Як солити огірки на зиму без стерилізації?
Багато господинь не люблять возитися зі стерилізацією банок для огірків на зиму, тому шукають більш прості рецепти. Ось такий рецептик пропонуємо випробувати. На 3 л банку отримуємо наступні продукти:
Як солити огірки холодним способом на зиму?
Якщо хочете взимку поласувати солененькими огірочками як у селі з бочки, то використовуйте холодний варіант соління.
- Для цього необхідно вибрати огірочки одного розміру, заповнити ними банку, не забудьте про прянощі.
- На 3 л банку засипте 3 ст л солі, залийте все холодною водою, закрийте кришкою.
- Поговоріть баночку в руках, щоб сіль розчинилася, і відправте в холод.
- Огірочки просолятся, і вже через місяць можна смачно «похрумтіти».
Як солити кислі огірки в бочці, діжки на зиму?
Соління з бочки — це стара російська традиція. У селах солили все: огірки, помідори, кавуни, квасили капусту, яблука та багато іншої смакоти. Наш журнал знайшов старовинний бабусин рецепт, по якому можна зробити огірочки в діжці як у старовину.
Для закваски знадобиться бочка (діжка) бажано дерев’яна (дуб, липова), за її відсутністю підійде пластмасова, тільки з використанням поліетиленового харчового кулька.
Готуємо продукти для засолювання в бочці на 25 л:
Миті огірочки укласти в бочку, перекладаючи кожен шар зеленим листям, кропом і часником.
Приготувати розсіл: 20 л води (холодної) + сіль (для маленьких огірочків – 500-600 г; для середніх – 700-800 г; для великих – 800-900 г).
Залити солоним розчином бочки (діжки), придавити соління зверху тягарем і дати прокваситься протягом 3 днів у теплі. Далі, перемістити бочку в холод: погріб, гараж або на балкон.
Як солити огірки в каструлі на зиму?
Як солити мариновані огірки на зиму?
Міські жителі віддають перевагу маринованими огірочками, так як погреби у них немає, і бочки з солоним ласощами зберігати ніде. Готуємо продукти для маринування в 3 л банку:
Як солити огірки на зиму з аспірином?
Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) у мариновке огірочків виступає консервантом і не дає кришок «вибухати». На тару 3 л готуємо:
Маринуються огірки наступним чином:
Як солити огірки на зиму з гірчицею: відео-рецепт
Як солити огірки на зиму з лимоном і кислотою?
«Лимонні» — так називають цей рецепт. Він передбачає використання лимонної кислоти замість оцту. Також для прикраси господині укладають кружечки лимона між огірочками. Для такого просолювання на 3 л банку готуємо:
Тепер до роботи:
Як солити огірки на зиму з оцтом?
Огірочки на зиму можна солити по-різному. Якщо ж в якості консерванту збираєтеся використовувати оцет, то необхідно знати основні правила такої засолювання:
- Для маринування огірків відмінно підходить 9% оцет.
- Він додається безпосередньо в банку перед тим, як у неї наливають окріп або готову заливку.
- Для хрумких огірків середньої гостроти використовують 3-5 ст л оцту на банку об’ємом 3 л.
Як солити огірки на зиму солодкі?
Багато гурмани люблять пряні сладенькие огірочки, для такого ласощі потрібно підготувати банку об’ємом 3 л:
Тепер виробляємо наступні дії:
Як засолити хрусткі огірки на зиму?
Хазяєчки здавна застосовували один секрет, щоб мариновані огірочки «хрумкали». Вони додавали до стандартних спецій кору дуба або робили соління в дубових бочках. Розглянемо такий старовинний рецепт, адаптований під сучасні банки.
Як солити огірки з часником на зиму?
Як солити великі огірки на зиму?
Для великих огірків ідеальними вважаються бочки і діжки, але є рецепт, за яким можна отримати огірочки з бочковим смаком з скляних банок, його і розглянемо. Готуємо продукти для засолювання 2 кг огірків:
Тепер, головне «таїнство»:
Як швидко солити огірки, різані часточками, кільцями на зиму?
Огірочки замаринувати можна не тільки ціленькими, але і пластинами (часточками). Для такого засолу необхідно приготувати банку об’ємом 1 л і такі продукти:
Тепер приступимо до процесу:
Як солити огірки на зиму по-корейськи?
По-корейськи можна замаринувати будь-які продукти, в тому числі і овочі. Огірки, приготовані таким способом, мають унікальний незвичайний смак. Для таких огірочків необхідно:
Готують огірочки по-корейськи наступним чином:
— 10 хв – пів-літрові;
— 20 хв – літрові.
Як засолити огірки корнішони на зиму?
Як солити огірки з горілкою на зиму?
У нижчеподаному рецепті горілка виступає основним консервантом, завдяки якому такі огірочки можна зберігати 3-4 роки. Готуємо:
Тепер до процесу:
Як солити гіркі, які переросли огірки на зиму?
Переспілі огірки можна закрутити не тільки у вигляді салату, з них можна приготувати відмінну заправу для розсольника. Для такої заправки потрібні:
Готується заправка досить швидко:
Готуйте огірочки запас, а зимовими вечорами насолоджуйтесь їх хрускотом.
Можливо, вас зацікавлять такі заготовки: Як просто і смачно приготувати зелені помідори на зиму, Рецепти самої смачної домашньої аджики на зиму, прості Домашні заготовки з баклажанів на зиму.