Як солити огірки на зиму в банках і без стерилізації, хрусткі, мариновані, кислі, солодкі огірки в бочці, довгі, перерослі, китайські і різані часточками огірки швидко і смачно?

Як смачно взимку відкрити баночку і похрумтіти солоним огірочком! Він і до гарніру, і як закусочка, і в салаті, скрізь підійде. А ось правильно засолити огірки на зиму, щоб вони вийшли смачними і хрусткими, може не кожна господиня. Наш журнал зробив добірку рецептів, за допомогою яких ви без проблем освоїте мистецтво засолювання та маринування смачних огірочків на зиму.

Як правильно солити огірки на зиму: головні принципи і способи засолки

Перш ніж приступати до засолюванні, потрібно ознайомитися з основними принципами, без яких успіху в цій справі буде досягти досить складно. Знайомимося з головними секретами соління:

  • Вимоги до огірків. Правильно вибране сировину, в нашому випадку огірки — це основа успіху. Вони повинні бути невеликого розміру і твердими на дотик. Саме такі огірочки мають найкращі смакові якості і виходять хрусткими. Шкіра у огірків на закатку і засолювання повинна бути середнього забарвлення (не темної) і пухирчатою з чорними шипчиками.
  • Замочування — це обов’язкова умова для засолу. Після того як помиєте огірки, обов’язково вимочіть їх не менше ніж на 3-5 годин, ідеально замочувати їх на всю ніч. Цей процес дозволяє стати сировини пружним і міцним.
  • Супутні інгредієнти. Що стосується спецій, то строгих вимог до них немає, але є класичний набір, який прийнято укладати в діжку з огірками. У нього входять: листя хрону, вишні, кріп (парасольки), часничок, лаврові листочки, перець горошком, кам’яна сіль.

Слід зазначити, що сам процес засолення може бути різним. Існує два основних способи:

  • Холодний – полягає в тому, що підготовлені огірочки заливаються холодною заливкою (розсолом), та закриваються в бочках і діжках, банки поліетиленовими кришками. Через місяць продукт готовий, огірочки можна вживати. Зберігати такі огірки потрібно в холоді.
  • Гарячий – у цьому способі огірочки заливаються гарячою рідиною. Їх можна закочувати відразу, отримавши мариновані огірки, або дати їм прокваситься протягом тижня і, закипятив злиту з них рідину, залити банки і закрутити.
  • Як солити огірки на зиму в банках

    Дуже легко солятся огірочки в 3-літрових банках. Для цього у неї складається стандартний набір:
    Після викладаються огірочки доверху. Розсіл для заливки розводять окремо: на літр води з-під крана 2 повні з горою ст л солі. Коли вона розчиниться, влити солону рідину в банку, закрити кришкою (поліетиленової) і заховати в холодне темне місце.

    Через брак погреби зберігати огірки з вищенаведеного рецептом до перших морозів можна на балконі (гаражі).

    Солятся такі огірки протягом до 5 тижнів, а зберігатися в холоді можуть всю зиму.

    Як солити огірки на зиму без стерилізації?

    Багато господинь не люблять возитися зі стерилізацією банок для огірків на зиму, тому шукають більш прості рецепти. Ось такий рецептик пропонуємо випробувати. На 3 л банку отримуємо наступні продукти:

  • В баночку укласти «букет» для соління і наповнити її огірками.
  • Влити окріп, почекати, поки він трохи охолоне (40-45 хв).
  • Злити воду і повторити процедуру, тільки тримати огірки в окропі можна 20-30 хв.
  • Воду злити, додати сіль, цукор (пісок), оцет, лаврове листя, горошини перцю.
  • Залити окропом третій раз, закупорити.
  • Як солити огірки холодним способом на зиму?

    Якщо хочете взимку поласувати солененькими огірочками як у селі з бочки, то використовуйте холодний варіант соління.

    • Для цього необхідно вибрати огірочки одного розміру, заповнити ними банку, не забудьте про прянощі.
    • На 3 л банку засипте 3 ст л солі, залийте все холодною водою, закрийте кришкою.
    • Поговоріть баночку в руках, щоб сіль розчинилася, і відправте в холод.
    • Огірочки просолятся, і вже через місяць можна смачно «похрумтіти».

    Як солити кислі огірки в бочці, діжки на зиму?

    Соління з бочки — це стара російська традиція. У селах солили все: огірки, помідори, кавуни, квасили капусту, яблука та багато іншої смакоти. Наш журнал знайшов старовинний бабусин рецепт, по якому можна зробити огірочки в діжці як у старовину.

    Для закваски знадобиться бочка (діжка) бажано дерев’яна (дуб, липова), за її відсутністю підійде пластмасова, тільки з використанням поліетиленового харчового кулька.

    Готуємо продукти для засолювання в бочці на 25 л:
    Миті огірочки укласти в бочку, перекладаючи кожен шар зеленим листям, кропом і часником.

    Приготувати розсіл: 20 л води (холодної) + сіль (для маленьких огірочків – 500-600 г; для середніх – 700-800 г; для великих – 800-900 г).

    Залити солоним розчином бочки (діжки), придавити соління зверху тягарем і дати прокваситься протягом 3 днів у теплі. Далі, перемістити бочку в холод: погріб, гараж або на балкон.

    Як солити огірки в каструлі на зиму?

    Як солити мариновані огірки на зиму?

    Міські жителі віддають перевагу маринованими огірочками, так як погреби у них немає, і бочки з солоним ласощами зберігати ніде. Готуємо продукти для маринування в 3 л банку:

  • Всі складові вимити і щільно скласти в банку.
  • Туди ж закинути сипучі компоненти і вилити оцет. Залити водою (холодною).
  • Повну банку перемістити у велику каструлю (відро) з водою, вона повинна бути холодною.
  • Відправити каструлю на вогонь.
  • Після того як вода у великій каструлі почне кипіти, дати огіркам простерилизоваться 2-5 хвилин.
  • Після, акуратно дістати гарячу банку і закрутити.
  • Як солити огірки на зиму з аспірином?

    Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) у мариновке огірочків виступає консервантом і не дає кришок «вибухати». На тару 3 л готуємо:
    Маринуються огірки наступним чином:

  • У підготовлену банку (на дно) викласти спеції, поверх щільно огірочки.
  • Всипати сипучі спеції, покласти аспірин.
  • Залити все окропом і закупорити.
  • Банку потрусити, щоб все розтануло, перевернути догори дном і закутати.
  • Як солити огірки на зиму з гірчицею: відео-рецепт

    Як солити огірки на зиму з лимоном і кислотою?

    «Лимонні» — так називають цей рецепт. Він передбачає використання лимонної кислоти замість оцту. Також для прикраси господині укладають кружечки лимона між огірочками. Для такого просолювання на 3 л банку готуємо:
    Тепер до роботи:

  • На дно покласти спеції, кільця цибулі, хрін.
  • Щільно скласти огірочки.
  • Розвести рідина для заливки: літр води + кам’яна сіль + цукор (пісок) + кислота лимонна. Все закип’ятити і влити в банку.
  • Занурити її у велику каструлю з закипілої водою, попередньо підстеливши на дно шматок тканини або невеликий рушник.
  • Стерилізувати банку 10-12 хв.
  • Після її дістати з каструлі і закупорити.
  • Як солити огірки на зиму з оцтом?

    Огірочки на зиму можна солити по-різному. Якщо ж в якості консерванту збираєтеся використовувати оцет, то необхідно знати основні правила такої засолювання:

    • Для маринування огірків відмінно підходить 9% оцет.
    • Він додається безпосередньо в банку перед тим, як у неї наливають окріп або готову заливку.
    • Для хрумких огірків середньої гостроти використовують 3-5 ст л оцту на банку об’ємом 3 л.

    Як солити огірки на зиму солодкі?

    Багато гурмани люблять пряні сладенькие огірочки, для такого ласощі потрібно підготувати банку об’ємом 3 л:
    Тепер виробляємо наступні дії:

  • Скласти огірочки разом з класичним набором (зелень, листя) в банку.
  • Залити окропом, дати пропаритися 15 хв.
  • Вилити гарячу воду і зробити дії ще раз.
  • Після, всипати сухі складові і оцет, залити окропом. Закупорити.
  • Як засолити хрусткі огірки на зиму?

    Хазяєчки здавна застосовували один секрет, щоб мариновані огірочки «хрумкали». Вони додавали до стандартних спецій кору дуба або робили соління в дубових бочках. Розглянемо такий старовинний рецепт, адаптований під сучасні банки.

  • Скласти всі інгредієнти, крім сипучих, в банки. Влити туди окріп, дати пропаритися 10-20 хв.
  • Злити гарячу воду і зробити дії ще рез.
  • Злити другу воду.
  • Тепер всередину банки всипати сипучі складові і оцет.
  • Влити в останній раз окріп і закупорити.
  • Як солити огірки з часником на зиму?

    Як солити великі огірки на зиму?

    Для великих огірків ідеальними вважаються бочки і діжки, але є рецепт, за яким можна отримати огірочки з бочковим смаком з скляних банок, його і розглянемо. Готуємо продукти для засолювання 2 кг огірків:
    Тепер, головне «таїнство»:

  • Крупно порізати зеленушку і листя. Часник розрізати навпіл, змішати.
  • 1/3 отриманої заготовки насипати на дно банки, вертикально вкласти великі огірки.
  • Їх присипати половиною залишилася заготовки і укласти наступний ряд горизонтально.
  • Поверх — залишок заготовки.
  • В холодній воді (+/- 1,3 л) розчинити сіль. Залити нею огірки.
  • Прикрити горловину банок натуральним матеріалом, можна марлею і залишити прокваситься на 2 дні.
  • Після закінчення терміну злити розсіл, дати йому закипіти і залити їм великі огірки.
  • Закрити капроновими кришками і в холод.
  • Як швидко солити огірки, різані часточками, кільцями на зиму?


    Огірочки замаринувати можна не тільки ціленькими, але і пластинами (часточками). Для такого засолу необхідно приготувати банку об’ємом 1 л і такі продукти:
    Тепер приступимо до процесу:

  • Огірочки нарізати пластинами або кружечками близько 2 мм. Зсипати їх у велику каструлю.
  • Часник через прес, приєднати його разом зі спеціями, маслом, зеленню до нарізаним пластин (кружочкам).
  • Гарненько перемішати, дати час пустити сік (близько 2 годин).
  • Скласти кружечки (пластинки) в банку, доверху доповнити соком, що виділився. Прикрити зверху кришкою.
  • Стерилізувати банки 10-15 хв, після закупорити.
  • Як солити огірки на зиму по-корейськи?

    По-корейськи можна замаринувати будь-які продукти, в тому числі і овочі. Огірки, приготовані таким способом, мають унікальний незвичайний смак. Для таких огірочків необхідно:
    Готують огірочки по-корейськи наступним чином:

  • Підготовлені огірочки нарізати брусками (кружечками) середнього розміру.
  • Моркву натерти довгими смужками.
  • Часник під прес. Все змішати.
  • Окремо з’єднати всі спеції і рідкі заправки.
  • Вилити отриманий маринад до овочів, гарненько перемішати.
  • Залишити на 4-6 годин, через кожну годину перемішуючи масу.
  • Розкласти салат по банках, стерилізувати:
    — 10 хв – пів-літрові;
    — 20 хв – літрові.
  • Як засолити огірки корнішони на зиму?

    Як солити огірки з горілкою на зиму?

    У нижчеподаному рецепті горілка виступає основним консервантом, завдяки якому такі огірочки можна зберігати 3-4 роки. Готуємо:
    Тепер до процесу:

  • На дно скласти зелень і вибрані листи. Закласти банку огірками.
  • Влити гарячу воду. Настояти до 10 хв.
  • Гарячу воду злити в ємність, у неї відправити всі спеції, крім горілки. Закип’ятити.
  • Тепер влити горілку до огірків і туди ж киплячий розсіл, закатати.
  • Такі огірочки чудово зберігаються і під поліетиленовою кришкою.
  • Як солити гіркі, які переросли огірки на зиму?

    Переспілі огірки можна закрутити не тільки у вигляді салату, з них можна приготувати відмінну заправу для розсольника. Для такої заправки потрібні:

    Готується заправка досить швидко:

  • Моркву подрібнити на тертці.
  • У огірків видалити шкірку і порізати невеликими кубиками.
  • Часник і зелень подрібнити.
  • Всі інгредієнти перемішати, посолити. Почекати кілька годин, щоб овочі випустили сік.
  • Коли з’явиться сік, овочі помістити на вогонь, дати закипіти.
  • Проварити 10 хв, влити оцет і в банки.
  • Закрутити і укутати.
  • Готуйте огірочки запас, а зимовими вечорами насолоджуйтесь їх хрускотом.

    Можливо, вас зацікавлять такі заготовки: Як просто і смачно приготувати зелені помідори на зиму, Рецепти самої смачної домашньої аджики на зиму, прості Домашні заготовки з баклажанів на зиму.