Плями від кави, чаю і червоного вина: виводимо в домашніх умовах
Складність виведення кавових плям полягає в тому, що крім барвників, вони часто містять також білки і дубильні речовини.
Відмітини від кави або чаю протирають розведеним нашатирем або концентрованим сольовим розчином за допомогою жорсткої щітки. Що стосується застарілих плям, то тут допоможе перекис водню: досить потримати в ній пляма 10-15 хвилин, після чого як слід прополоскати в прохолодній воді.
Кавові і чайні плями підуть, якщо обробити річ мильним розчином, що містить також ½ ч л соди 1 год л нашатирю (пропорції дані на 1-1,5 л води). Після такої процедури потрібно прополоскати одяг у воді, температурою 20-22°С, додавши в неї трохи оцту.
Вивести плями від кави зі світлих або кольорових тканин допоможе теплий гліцерин. Речовиною змащується забруднений ділянку, а потім проводиться звичайне прання. За умови, що пляма складне і давнє, до гліцерину додають нашатир.
З білих тканин видалити кавові розлучення допомагає кашка з прального порошку, ретельно втерта в ділянку тканини з плямою. Після такої процедури потрібно додатково обробити забруднення розведеним відбілювачем.
Алгоритм виведення плям від червоного вина аналогічний усунення «міток» від ягід і соків з них.