Дача – це місце, де відпочиваєш душею. Так приємно приїхати за місто, де тебе чекає власноруч вирощений урожай різних смакоти: полуниця, смородина, персики і, звичайно ж, виноград. Осіннє ласощі, яке люблять і дорослі, і діти. А які вина з нього можна зробити, щоб насолоджуватися прохолодними вечорами, сидячи у себе на веранді дачі і милуючись заходом сонця! Помріяли? Тепер давайте попрацюємо і спробуємо розібратися, який сорт винограду найкраще посадити на вашій дачі.
Сорт винограду Аркадія і опис
Аркадія вважається одним з найбільш популярних сортів у дачників. Чому так? Все дуже просто:
- врожайність з одного куща перевищує 20 кг (був поставлений рекорд – 50 кг з одного куща);
- взимку спокійно переносить заморозки до мінус 24 °С;
- запилюється самостійно;
- добре зберігається;
- плоди величезні.
Сам кущ винограду Аркадія високо стоїть, гілки ростуть дуже швидко, при цьому майже 70% нових пагонів є плодоносними. Володіє великими листям світло-зеленого кольору. Розсічені не дуже сильно, вони поділяються на 5 лопатей.
Ранньостиглий сорт, який може запропонувати скуштувати свої плоди вже через 120 днів після обрізки гілок (якщо її проводять весною). Грона великі, пухкі. Якщо добре доглядати, то цей сорт дає дуже велике гроно, іноді сягає 3 кг. В середньому прийнято вважати, що гроно Аркадії має масу 700 р. Ягоди мають довгасту форму у вигляді яйця або серця. Забарвлення ягід – від зеленого до янтарно-медового. Щоб бути більш точним, кожна ягода має розмір більше, ніж пятирублевая монета, і в середньому важить 11 р. Ягоди на грона доспевают дружно.
Смак унікальний, у роті відчувається повна гармонія: легкий, освіжаючий, ненав’язливий. Якщо трохи переспеет, то можна відчути нотки мускату. М’якоть ягоди м’ясиста, щільна і дуже соковита, шкірка міцна, хоча досить тонка.
За показниками технічної зрілості Аркадія має кислотність на рівні до 6 г/л і цукристість – 15%.
Виноград Кодрянка: фото та опис сорту
Кущ сорту Кодрянка невибагливий і вважається високим. До головних достоїнств можна віднести те, що він легко пристосовується, росте на будь-якому грунті, вимагає трохи уваги. Ці якості йому у спадок передали сорти Маршальський і Молдова, оскільки Кодрянка є гібридом схрещування саме цих сортів. Морозостійкий, має відмінний імунітет до різних інфекцій.
Плодоносити починає на 2-й рік після посадки або щеплення, лоза визріває швидко. Відмінний столовий сорт, має помірно «набиті» грона, середня вага яких становить близько 0,6 кг, можуть досягати маси в 1 кг, при цьому мають презентабельний товарний вигляд. Самі ягоди великі, витягнутої форми, що досягають 3 см в довжину і мають 7 г ваги. Темні, майже фіолетово-чорним забарвленням ягоди вкриті густим восковим нальотом. При дозріванні ягоди не розтріскуються.
Смак приємний, не виділяється незвичністю, м’який, солодкий, присутня невелика кислинка, соковитий. Шкірочка щільна, легко прокусывается. Насіння небагато, вони досить легко відокремлюються від середньої щільності м’якоті.
Кислотність сорту на рівні до 8 г/л, цукрів у ягоді 18%.
Виноград Лідія для дачі
Лідія вже давно стала «господинею» на дачних ділянках. Її застосовують не тільки в продовольчих цілях, але й для озеленення дворів. Іншими словами, арочний сорт Лідії затінює альтанки і навіси своєю бурхливою вегетативною масою. Кущ хоч і вважається середньорослих, але велика сила росту лози, міцні масивні гілки дозволяють зарахувати Лідію до арочного винограду. Листя велике, забарвлення мають темно-зелений. Самоопыляющийся універсальний сорт, дозріває протягом 150-160 днів. Зимостійкий, стійкий до мілдью та оїдіуму, має імунітет до різноманітних захворювань.
Грона пухкі, невеликі, в середньому за 110 р. Мають конічну форму. Ягоди округлої форми і середнього розміру. Відрізняються насиченим рожевим забарвленням з фіолетовим нальотом. З куща можна зібрати до 40 кг. Ідеальний сорт для виготовлення столового і напівсолодкого вина.
На смак ягода м’яка, соковита, солодко-кисла. Аромат схожий свіжої суниці, шкірка тоненька.
Сорт Лідія володіє злегка підвищеною кислотністю, яка сягає 9,5 г/л, але при цьому містить рівень цукру до 20%.
Виноград Кишмиш: складності вирощування і вдалі сорту
Кишмиш на дачі – мрія кожного виноградаря. Щоб виростити це диво, доведеться докласти максимум зусиль та проявити безліч терпіння. Розсаджувати Кишмиш необхідно на відстані 2-х метрів в ряду, і 3-х метрів у міжряддях. Сорти бувають:
- слабкою морозостійкості, витримує температуру до мінус 15°С;
- морозостійкий, може перенести мінус 24°С.
Незалежно від сорту кущ досить слабкий в зимовий період, тому його краще на цей час року утеплювати. Для отримання врожаю ранньої навесні проводити хімічну обробку від шкідників і хвороб просто необхідно.
Розглянемо сорти Кишмишу, які користуються найбільшою популярністю:
Кишмиш молдавський
Скоростиглість цього сорту становить 5 місяців. Сам кущ досить високорослий, пагони активно йдуть у ріст. Після висадки перший урожай можна отримати на третій рік. Грона досить великі, їх маса варіюються в межах 800-1600 р. Ягоди великі, рожевого забарвлення з темним нальотом, злегка овальної форми. До позитивних рис цього різновиду Кишмишу можна віднести переносимість середніх морозів, стійкість до сірої гнилі.
Кишмиш ромулус
Сорт вважається рідкісним, але затяті дачники і садівники обов’язково хочуть їм обзавестися. Він має стійкість до багатьох захворювань. На користь такого «придбання» на ділянці можна відзначити:
- ромулус без кісточок;
- відрізняється вмістом великої кількості цукру;
- дає стабільні високі врожаї;
- має незвичайний смак, схожий з ананасом.
Як мінус можна відзначити: ягоди дрібні і обсипаються у разі переспевания.
Кишмиш променистий
Ранньостиглий молдавський сорт, для отримання ягід необхідно всього 4 місяці. Грона пухкі, середні за величиною, за вагою досягають 500-700 г, при хорошому агроуходе можна виростити до кілограма. Самі ягоди великі, блідо-рожевого кольору і довгастої форми. Смак цих ягід віддає ноткою мускату.
До недоліків цього сорту можна зарахувати:
- витримує температури до мінус 18°С;
- примхливий і нестійкий до захворювань (особливо мілдью).
Кишмиш білий круглий
Пізньостиглий сорт має сильнорослыми кущами і невеликими гронами масою до 500 р. Ягоди маленькі, але не мають кісточок. Смак приємний, шкірка тоненька, м’якоть тверда і дуже соковитий. Як мінус цього сорту – невелика врожайність.
Сорт винограду Лора з описом і фото
Один з найбільш ранньостиглих видів винограду. Період вегетації – всього лише 115 днів. Кущ середній, з могутнім стовбуром і сильними лозами, які мають середню швидкість росту. До 80% лоз плодоносні. Листя з розсіченими кінцями і яскраво вираженою п’ятилопасний формою, колір — темно-зелений.
Гроно середньої пухкості, конічної форми, з плодами світло-салатового кольору. Довжина грона в середньому 40 см, вага кожної коливається від 1 кг до 3 кг Зазвичай грона на кущі особливо не відрізняються за розміром і вагою.
Ягоди великі, бувають різної форми (овальні, яйцеподібні, циліндричні). В середньому розмір кожної ягоди – до 4 см, а вага 7-10 р. М’якоть щільна, хрустка, шкірка жорсткувата. Ягоди відмінно тримаються на грона навіть після перезрівання. Сорт Лора має приємний кисло-солодкий смак з нотками мускату.
Кислотність сорти прийняти вважати на рівні 8 г/л, цукристість — від 20%. Але варто зауважити, що солодкість ягід знижується, якщо грунт має високу вологість або погода в період вегетації була вологою і прохолодною.
Сорт винограду Августин для дачі
Столовий Сорт, відмінно підійде для дачі. Морозостійкий, витримує до мінус 24°С і має імунітет до хвороб. Любить світло, тому «поселити» його необхідно на сонячній стороні ділянки.
Кущ у Августина високорослий з сильними пагонами. Темно-зелене листя мають майже круглу форму, не лопатеві. Самоопыляющийся, при цьому здатний обпилити інші кущі неподалік.
Грона пухкі, бувають з бічними крилами. Середньою вагою прийнято вважати 800 г, хоча він коливається в межах 400-1250 р. Ягоди витягнуті, благородного бурштинового відтінку, з легким нальотом білого кольору. Вага ягоди може досягати 8 м, а довжина до 28 мм.
Смак приємний, солодкуватий, щільна м’якоть, шкірочка середньої товщини, дуже приємний запах. Стійкий до осипання та може протриматися на грона після визрівання ще близько трьох тижнів.
Виноград Русбол: білі ягоди без насіння
Друга назва столового сорту Русбол, яке поширене між виноградарями – Кишмиш Міраж. Сорт привабливий і відмінно підійде для дачі. Він відрізняється високим генетичним потенціалом, стійкістю до шкідників і грибку. Ранньостиглий високоврожайний (115-125 днів) сорт.
Кущ рівний, з красивими лозами, які рівномірно покриті гронами. Кетяги великі і дуже великі, конічної форми, можуть досягати від 1 кг до 1,5 кг, при дотриманні всіх агротехнічних умов виростають куди більше.
Ягода янтарно-жовтий, овальної форми, в діаметрі становить до 1,5 см, вага ягоди 3 р. Кісточок практично немає. Смак гармонійний, але простакуватий. М’якоть досить щільна, іноді зустрічаються рудиментарні насіння (м’які згустки), дуже соковитий.
Особливістю цього сорту є квіти. Вони яскраві і великі, що не властиво іншим сортам.
Кислотність становить до 7 г/л, сахаросодержание – до 21%.
Виноград Захват мускатний
Чудесам селекції немає межі, і це стосується сорту винограду Захват мускатний, оскільки він перейняв у своєї скрещенной пари найкращі якості. Це дозволило йому зайняти почесні місця на дачах і у простих людей, і у досвідчених виноградарів.
Захват мускатний – столовий виноград, який володіє високими, розлогими кущами. Відноситься до сверхранним стиглим сортам. Лози в нього високі і плодоносять по всій довжині, що робить 80% куща плідними. Вони мають середню силу росту, але за вегетативний період можуть зрости на 2 м.
Гроно набита, в середньому важить 800 г, іноді може досягати 1000 р. Її форма близька до конічної, але буває і так, що гроно бесформенна. Ягода досить велика, вагою 7 грамів, злегка витягнутої яйцеподібної форми. Колір буває різний: від біло-зеленого до бурштинового відтінку «при засмагу». Смак насичений з легкими нотками мускату в послевкусии. Плід соковитий, м’якоть щільна.
Вважається солодким сортом, цукронакопичення становить до 25%, а кислотність 7 г/л.
Сорт винограду Тимур з фото
Прабатьками гібрида Тимур стали вже полюбилися виноградарям Захват і Фрумоаса Алба. Морозостійкий (до мінус 25°С), стійкий до хвороб, ранньостиглий, вегетативний період проходить всього за 105 днів.
Врожайність досить висока. Грона помірно щільні, конічної форми, у середньому важать 600 г, можуть досягати ваги 2 кг Ягоди соскоподібні (довгасті з загостреним кінчиком) мають світлим кольором, місцями трапляються повністю білі. Дуже добре тримаються на гроні, не розсипаються при перезріванні. Шкірка найтонша, м’якоть щільна, хрустка. Смак гармонійний, з нотками мускату.
Цукристість у Тимура висока і становить до 22%, кислотність знаходиться на показнику до 9 г/л.
Загальні рекомендації та поради з вирощування винограду на дачній ділянці
Вибираємо місце на ділянці. Рекомендується, щоб місце, де буде розбитий майбутній виноградник, було захищене від вітру і знаходилося на сонячній стороні. Особливих вимог до ґрунтовому покриву немає, але якщо грунт на дачі солона або заболочена (близько проходять грунтові води), то краще відмовитися від посадки виноградника. Зверніть увагу, що садити саджанці слід від стін будинку з відступом 1,5 м, від чагарників на 3 м, від дерев на 7 м.
Садимо виноград. Існує два сезони для посадки:
- весна – з квітня по травень;
- осінь – з жовтня і до заморозків.
Яма повинна бути розміром приблизно 80 см глибиною.
Догляд за виноградником. Після посадки господареві залишається доглядати за кущами і чекати великих врожаїв.
- Обрізайте кущі, залишаючи тільки три головних стебла.
- Вносьте органічні або мінеральні добрива.
- Вкутуйте на зиму.
- Обробляйте від шкідників і хвороб.
Виконуючи всі ці умови, ви зможете отримати відмінний урожай смачного винограду.