Як солити огірки на зиму в банках і без стерилізації, хрусткі, мариновані, кислі, солодкі огірки в бочці, довгі, перерослі, китайські і різані часточками огірки швидко і смачно?

Як смачно взимку відкрити баночку і похрумтіти солоним огірочком! Він і до гарніру, і як закусочка, і в салаті, скрізь підійде. А ось правильно засолити огірки на зиму, щоб вони вийшли смачними і хрусткими, може не кожна господиня. Наш журнал зробив добірку рецептів, за допомогою яких ви без проблем освоїте мистецтво засолювання та маринування смачних огірочків на зиму.

Як правильно солити огірки на зиму: головні принципи і способи засолки

Перш ніж приступати до засолюванні, потрібно ознайомитися з основними принципами, без яких успіху в цій справі буде досягти досить складно. Знайомимося з головними секретами соління:

  • Вимоги до огірків. Правильно вибране сировину, в нашому випадку огірки — це основа успіху. Вони повинні бути невеликого розміру і твердими на дотик. Саме такі огірочки мають найкращі смакові якості і виходять хрусткими. Шкіра у огірків на закатку і засолювання повинна бути середнього забарвлення (не темної) і пухирчатою з чорними шипчиками.
  • Замочування — це обов’язкова умова для засолу. Після того як помиєте огірки, обов’язково вимочіть їх не менше ніж на 3-5 годин, ідеально замочувати їх на всю ніч. Цей процес дозволяє стати сировини пружним і міцним.
  • Супутні інгредієнти. Що стосується спецій, то строгих вимог до них немає, але є класичний набір, який прийнято укладати в діжку з огірками. У нього входять: листя хрону, вишні, кріп (парасольки), часничок, лаврові листочки, перець горошком, кам’яна сіль.

Слід зазначити, що сам процес засолення може бути різним. Існує два основних способи:

  • Холодний – полягає в тому, що підготовлені огірочки заливаються холодною заливкою (розсолом), та закриваються в бочках і діжках, банки поліетиленовими кришками. Через місяць продукт готовий, огірочки можна вживати. Зберігати такі огірки потрібно в холоді.
  • Гарячий – у цьому способі огірочки заливаються гарячою рідиною. Їх можна закочувати відразу, отримавши мариновані огірки, або дати їм прокваситься протягом тижня і, закипятив злиту з них рідину, залити банки і закрутити.