Засолювання грибів — один з найпоширеніших способів продовжити смакові якості мікроорганізмів. За допомогою нескладних дій гриби виходять смачні, хрусткі і підійдуть до будь-якого столу. А про те, як правильно засолити, що потрібно дотримуватися і якими способами можна домогтися успіху ми розповімо нижче в статті.
Як солити вовнянки в домашніх умовах: основні способи і принципи
Волнушки — умовно-їстівні гриби, які перед вживанням необхідно піддавати тепловій обробці. У сирому вигляді споровий містить токсичні речовини. У Європі вважається отруйним грибом, який не можна вживати в їжу. Але в Росії ж цей різновид мікроорганізму дуже полюбилася грибникам. Його вживають, в основному, в маринованому і соленном вигляді.
Існує 4 основних способу засолу вовнянок:
- Холодний;
- Гарячий;
- Комбінований;
- В банках.
Основні принципи готування:
- Укладати необхідно капелюшками вниз і шарами, спочатку гриби, а потім приправи.
- Температура повинна бути від 0 до + 10°С. В іншому випадку вони або заморозяться, або закиснуть.
- Оптимальний термін засолення становить 2 місяці.
- Перед подачею на стіл вовнянок, приготованих холодним способом, їх потрібно вимочити у чистій воді протягом декількох годин.
- Засолення в класичному варіанті необхідно здійснювати в дерев’яній бочці, саме так гриби зберігають свій первозданний смак.
- Перед засоленням у гарячому вигляді вимочування потрібно робити дві доби в холодній простій воді.
- В гарячій засолюванні необхідно використовувати стерилізовані судини.
- Гриби, приготовлені гарячим способом, можна зберігати при температурі +18-16°С, а також в холодильнику.
- Гарячий спосіб приготування дозволяє насолодитися смаком вовнянок вже через 3 тижні.
- Сіль використовують тільки крупного помелу і обов’язково без вмісту йоду.
- Посуд для засолу повинна бути ідеально чистою і знезараженій.
- Пінку, що утворюється в процесі варіння, необхідно обов’язково прибирати.