Як солити і маринувати вовнянки в домашніх умовах: 10 кращих способів і рецептів смачно і швидко приготувати вовнянки на зиму

Засолювання грибів — один з найпоширеніших способів продовжити смакові якості мікроорганізмів. За допомогою нескладних дій гриби виходять смачні, хрусткі і підійдуть до будь-якого столу. А про те, як правильно засолити, що потрібно дотримуватися і якими способами можна домогтися успіху ми розповімо нижче в статті.

Як солити вовнянки в домашніх умовах: основні способи і принципи

Волнушки — умовно-їстівні гриби, які перед вживанням необхідно піддавати тепловій обробці. У сирому вигляді споровий містить токсичні речовини. У Європі вважається отруйним грибом, який не можна вживати в їжу. Але в Росії ж цей різновид мікроорганізму дуже полюбилася грибникам. Його вживають, в основному, в маринованому і соленном вигляді.

Існує 4 основних способу засолу вовнянок:

  • Холодний;
  • Гарячий;
  • Комбінований;
  • В банках.

Основні принципи готування:

  • Укладати необхідно капелюшками вниз і шарами, спочатку гриби, а потім приправи.
  • Температура повинна бути від 0 до + 10°С. В іншому випадку вони або заморозяться, або закиснуть.
  • Оптимальний термін засолення становить 2 місяці.
  • Перед подачею на стіл вовнянок, приготованих холодним способом, їх потрібно вимочити у чистій воді протягом декількох годин.
  • Засолення в класичному варіанті необхідно здійснювати в дерев’яній бочці, саме так гриби зберігають свій первозданний смак.
  • Перед засоленням у гарячому вигляді вимочування потрібно робити дві доби в холодній простій воді.
  • В гарячій засолюванні необхідно використовувати стерилізовані судини.
  • Гриби, приготовлені гарячим способом, можна зберігати при температурі +18-16°С, а також в холодильнику.
  • Гарячий спосіб приготування дозволяє насолодитися смаком вовнянок вже через 3 тижні.
  • Сіль використовують тільки крупного помелу і обов’язково без вмісту йоду.
  • Посуд для засолу повинна бути ідеально чистою і знезараженій.
  • Пінку, що утворюється в процесі варіння, необхідно обов’язково прибирати.

Як готувати вовнянки до засолюванні?

  • Перед роботою необхідно підготувати продукти. А саме — добре відчистити організми від бруду і трави, прилиплої в процесі проростання. Варто зауважити, що робити це потрібно акуратно, так як навіть при слабкому натисканні гриб починає розвалюватися на дрібні частини. Чищення гриба може посприяти зубна щітка м’якою жорсткості.
  • Перед подачею грибів на обмивання їх необхідно розсортувати за кольором і формою. Це полегшить подальшу роботу і збереже ідеальний смак страви.
  • Перед приготуванням вовнянки потрібно вимочити у воді протягом 2-х діб. Це необхідно для того, щоб вони не були гіркими. Періодично потрібно міняти воду в тарі, хоча б кожні 2 години. В іншому випадку вони закиснуть і зіпсуються.
  • Вода повинна повністю покривати мікроорганізми, щоб вийшла гіркота скрізь. До того ж, якщо вони будуть виглядати, то цілком ймовірно покриються цвіллю, а її дуже і дуже важко вивести. Навіть якщо промити, то смак і запах можуть все одно залишитися.
  • Якщо вовнянки йдуть на засолення, то вимочування краще робити в кисло-солоній воді 3-х діб. Це прибере гіркоту і додасть пікантний смак. Раз у 2 години потрібно зливати воду і наповнювати тару з грибами нової. Для цього приймає на 1 л води — 50 г солі і 2 г лимонної кислоти.

Як правильно солити сирі вовнянки?

Вимагається:

Хід дій:

  • Підготуйте мікроорганізми, попередньо вимочивши їх за 3 дні в кисло-солоній воді.
  • Підготуйте тільки капелюшки, промийте листя і очистіть часник.
  • Закиньте в тару капелюшки, засипте сіллю, листям і часником шарами.
  • Прикрийте тару кришкою і поставте вантаж, щоб утворився сік.
  • Через 7 діб вміст перекладається судини і солиться ще 2 місяці в погребі.
  • Якщо соку виділяється мало, то можна збільшити вагу вантажу.

    Як солити вовнянки холодним способом: рецепт з фото

    Потрібно:

    Хід процесу:

  • Відсортуйте і підготуйте гриби. Попередньо вимочити.
  • Відваріть протягом 20 хвилин на повільному вогні.
  • Укомплектуйте в тару половину спецій, крім солі.
  • Шарами покласти в тару гриби і сіль.
  • Зверху утрамбуйте частину спецій.
  • Поставте вагомий вантаж на кришку, що накриває тару.
  • Страва буде готова до вживання через 1,5 місяці.
  • Як солити вовнянки гарячим способом

    Потрібно:

    • Волнушки — 5 кг;
    • Листя хрону — 10 шт;
    • Часник — 3 зубчики;
    • Сіль кам’яна — 30 гр;
    • Вода — 1 л.

    Процес:

  • Підготуйте компоненти, а гриби заздалегідь вимочити.
  • У тару помістіть воду і сіль, перенесіть на вогонь.
  • Відсортуйте мікроорганізми за розміром.
  • Коли вода почне кипіти, помістіть всередину листя хрону, а потім гриби на 15 хвилин.
  • Виловите вовнянки, залишаючи розсіл недоторканим, і промийте під проточною водою.
  • В підготовлену для засолу тару влийте розсіл, закиньте часник і гриби.
  • Накрийте меншою за розміром кришкою і вантажем, щоб вміст не спливало.
  • Перемістіть засолення в холодильник на 3-е суток.
  • Після помістіть в знезаражені судини і зафіксуйте капроновими кришками.
  • Через добу можна подавати до столу.
  • Зберігати більше 2-х місяців приготовані таким чином гриби не варто. Краще вживати після їх повного приготування.

    Загрузка...

    Як солити вовнянки на зиму в банках

    Підготуйте:

    Дії:

  • Заздалегідь підготуйте складові, а мікроорганізми вимочіть перед засолкою протягом 2-3 днів, періодично міняючи воду 4-6 разів на день.
  • Судини стерилізуйте і висушіть.
  • Шарами викладіть гриби з сіллю.
  • Масло поставте на вогонь і доведіть до гарячого стану.
  • Всередину судин влийте гаряче рослинне масло.
  • Зафіксуйте судини кришками і поставте в холодильник.
  • Після 2-х місяців їх можна подавати на стіл.
  • Як смачно засолити вовнянки білявки?

    Перед тим як братися за роботу, необхідно знати, що при засолі біланів:

    • Ніжки не використовуються;
    • Годяться тільки зрілі види, а старі і нестиглі не використовуються;
    • Замочування триває від 2 до 4 годин при гарячому приготуванні і від 3-х до 4-х — при холодному.

    Потрібно:

    Процес дій для холодного способу:

  • Підготуйте всі складові засолу.
  • На дно тари укомплектуйте суміш з солі, прянощів і рослин.
  • Викладайте шарами гриби, зверху посипаючи сіллю.
  • Вміст тари накрийте марлею і кришкою меншого діаметру, потім поставте вагомий вантаж.
  • Через 1,5 місяця грибу будуть готові і їх можна вживати.
  • Дії для гарячого методу:

  • Змішайте воду з сіллю, 50 гр на 1 л.
  • Залийте білянки і перенесіть на сильний вогонь.
  • Після появи ознак закипання зменшіть вогонь до середнього положення конфорки і продовжуйте варити протягом 10 хвилин.
  • Коли буде з’являтися піна, її необхідно видаляти, а гриби — весь час помішувати.
  • Вийміть мікроорганізми і обсушіть.
  • В окрему тару помістіть прянощі і трави, залийте солоною водою в пропорції 200 грам на 1 літр.
  • Розсіл поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  • Залийте гриби розсолом, повністю опустивши їх під рідина.
  • Зафіксуйте кришкою меншого діаметру і помістіть зверху вантаж, через місяць білани будуть готові.
  • Можна солити грузді і волнушки разом: рецепт

    Підготуйте:

    Дії:

  • Попередньо підготуйте складові, особливості гриби. Відсортуйте, вимочити і злийте зайву рідину.
  • Змішайте воду з сіллю і помістіть всередину асорті із мікроорганізмів.
  • Покладіть тару на вогонь і тримати їх там протягом 30 хвилин.
  • Після помістіть гриби на друшляк.
  • Здійсніть процес пастеризації судин для асорті.
  • Компоненти помістіть в посудину в такому порядку: гриби, розсіл, прянощі і трави.
  • Зберігати необхідно в прохолодному місці протягом декількох тижнів.
  • Для холодного методу вам потрібно:

    Дії:

  • Гриби заздалегідь вимочуються, сортуються і ріжуться.
  • Вода з’єднується з компонентами зі списку.
  • Всередину рідини поміщаються гриби.
  • Тара фіксується кришкою меншого діаметру, а на неї кладеться гніт.
  • Приготування грибів завершується через 2 місяці.
  • Як засолити разом вовнянки та сироїжки?

    Потрібно:

    Процес:

  • Попередньо за 3 дні вимочіть мікроорганізми, підготуйте для засолу їх і інші компоненти.
  • Помістіть в тару спеції і трави, залийте водою і помістіть всередину асорті з грибів.
  • Тару накрийте кришкою і поставте вантаж.
  • Через 12 годин можна подавати страву до столу.
  • Для гарячого методу потрібно:

    Процес:

  • Попередньо підготуйте основні складові.
  • Помістіть асорті з мікроорганізмів в тару і залийте водою.
  • Перенесіть на вогонь до моменту закипання.
  • Потім зменшіть вогонь до слабкого стану, всипте спеції і зелень.
  • Через 30 хвилин вимкніть вогонь.
  • Розсортуйте асорті по судинах, залийте розсолом і зафіксуйте кришками.
  • Зберігайте в прохолодному підвалі або в холодильнику.
  • Як правильно маринувати вовнянки?

    Особливої відмінності в методах засолювання та маринування вовнянок немає. Цей спосіб схожий на гарячу засолку, але все ж має ряд відмінностей. Розберемо головні принципи приготування маринованих вовнянок:

    • Чистка та сортування мікроорганізмів повинна проводитися в обов’язковому порядку.
    • Великі рубаються на четвертинки або шість частин, середні — навпіл, а дрібні залишаються в початковому розмірі.
    • Ніжки відокремлюються від капелюшків і рубаються на кілька частин, залежно від розміру.
    • Після сортувальних і чистячих дій гриби піддаються отмачиванию на кілька діб.
    • Під час вимочування вода змінюється з періодичністю 2-3 години.
    • Після цього гриби піддаються тепловій обробці, за допомогою варіння до повної готовності.
    • Готовими вважаються ті гриби, які опустилися на дно в процесі варіння.

    Класичний рецепт маринованих вовнянок з фото

    Потрібно:

    Хід дій:

  • Попередньо зробіть всі необхідні дії перед маринуванням.
  • Помістіть тару з водою на вогонь на 2 хвилини, і закиньте всередину прянощі і трави.
  • Потім додайте до рідини гриби на 10 хвилин.
  • Розсортуйте вміст по судинах, вливши в кожен есенцію оцту в пропорції 5 мл на 1 л готового продукту.
  • Залийте маринадом, в якому варилися мікроорганізми.
  • Зафіксуйте судини кришками і зберігайте в холодильнику або прохолодному місці.
  • Рецепт вовнянок, маринованих з овочами

    Необхідно:

    Хід процесу:

  • Заздалегідь підготуйте головний компонент маринування.
  • Підготуйте і поріжте овочі кільцями.
  • Помістіть тару з водою і спеціями на вогонь, потім закиньте овочі і тримати їх там протягом 25 хвилин.
  • Всипте в рідину гриби і влийте оцту, залиште ще на 25 хвилин.
  • Розсортуйте спочатку мікроорганізми по судинах, а потім влийте маринад.
  • Зафіксуйте кришкою і залиште остигати у прохолодне місце.
  • Вовнянки, мариновані з часником, оцтом і гірчицею

    Підготуйте:

    Дії:

  • Перед маринуванням зробіть необхідні дії для грибів.
  • Підготуйте інші складові.
  • Поставте на вогонь тару з водою, цукром і сіллю, додайте часник, гірчицю і кріп.
  • Через 5 хвилин залийте оцту, і вимкніть конфорку.
  • Укомплектуйте гриби в судини, залийте маринадом і накрийте кришками.
  • Судини помістіть у велику тару, а її перенесіть на вогонь на 20 хвилин.
  • Вийміть судини спеціальними пристосуваннями і закатайте.
  • Переверніть, накрийте теплим пледом і дайте охолонути в теплому приміщенні.
  • Після цього їх можна помістити в коморі шафа.
  • Як солити вовнянки в домашніх умовах: відео


    Соління і маринування здавна полюбилося багатьом гурманам. Гриби корисні для організму людини, в їх складі містяться вітаміни і білки. Тому для збалансованого харчування спорові теж повинні бути в списку споживаних продуктів. А наші рецепти допоможуть приготувати їх смачно і зберегти на довгий час.

    Загрузка...

    Дивіться також:

    Comments are closed.