Як солити і маринувати вовнянки в домашніх умовах: 10 кращих способів і рецептів смачно і швидко приготувати вовнянки на зиму

Засолювання грибів — один з найпоширеніших способів продовжити смакові якості мікроорганізмів. За допомогою нескладних дій гриби виходять смачні, хрусткі і підійдуть до будь-якого столу. А про те, як правильно засолити, що потрібно дотримуватися і якими способами можна домогтися успіху ми розповімо нижче в статті.

Як солити вовнянки в домашніх умовах: основні способи і принципи

Волнушки — умовно-їстівні гриби, які перед вживанням необхідно піддавати тепловій обробці. У сирому вигляді споровий містить токсичні речовини. У Європі вважається отруйним грибом, який не можна вживати в їжу. Але в Росії ж цей різновид мікроорганізму дуже полюбилася грибникам. Його вживають, в основному, в маринованому і соленном вигляді.

Існує 4 основних способу засолу вовнянок:

  • Холодний;
  • Гарячий;
  • Комбінований;
  • В банках.

Основні принципи готування:

  • Укладати необхідно капелюшками вниз і шарами, спочатку гриби, а потім приправи.
  • Температура повинна бути від 0 до + 10°С. В іншому випадку вони або заморозяться, або закиснуть.
  • Оптимальний термін засолення становить 2 місяці.
  • Перед подачею на стіл вовнянок, приготованих холодним способом, їх потрібно вимочити у чистій воді протягом декількох годин.
  • Засолення в класичному варіанті необхідно здійснювати в дерев’яній бочці, саме так гриби зберігають свій первозданний смак.
  • Перед засоленням у гарячому вигляді вимочування потрібно робити дві доби в холодній простій воді.
  • В гарячій засолюванні необхідно використовувати стерилізовані судини.
  • Гриби, приготовлені гарячим способом, можна зберігати при температурі +18-16°С, а також в холодильнику.
  • Гарячий спосіб приготування дозволяє насолодитися смаком вовнянок вже через 3 тижні.
  • Сіль використовують тільки крупного помелу і обов’язково без вмісту йоду.
  • Посуд для засолу повинна бути ідеально чистою і знезараженій.
  • Пінку, що утворюється в процесі варіння, необхідно обов’язково прибирати.