Як просто і смачно приготувати зелені помідори на зиму: засолювання та маринування зелених томатів, а також салати, закуски, лечо, ікра, аджика і варення із зелених помідорів з покроковими фото-рецептами

Консервовані помідори — одна з найпопулярніших закусок, яка доречна при будь-якому застіллі, тому кожна господиня прагне здивувати свою сім’ю і гостей неповторною і оригінальною овочевий заготівлею. В більшості своїй ми готуємо стиглі помідори, однак зелені помідори теж можуть бути надзвичайно смачними, часто вони стають ідеальною закускою під міцні алкогольні напої. Але якщо про те, як маринувати і солити класичні помідори, знають багато, то як приготувати зелені помідори, відомо не кожному кулінару. У цій статті ми зібрали для вас найсмачніші і нескладні способи консервування зелених томатів.

Як приготувати зелені помідори на зиму?

Способів консервації зелених помідор — безліч, на будь-який смак і для будь-якого столу. Їх солять, маринують цілком і часточками, квасять, фарширують зеленню і гострими овочами, готують з них салати, лечо, аджику і навіть варення.

Зелені помідори мають порівняно високий термін придатності, до того ж рецепти їх приготування найчастіше присутня оцет, що гарантує: навіть томати без загортання і стерилізації, перебуваючи в холодному приміщенні, довгий час не тільки не зіпсуються, але і збережуть свій пікантний, кислувато-гоструватий смак.

Консервування зелених помідорів на зиму: прості рецепти

Розглянемо найпростіший спосіб консервування зелених помідорів, що називається, для новачків. Але від цього приготовані за цим рецептом овочі не стають менш смачними. Спосіб не вимагає стерилізації, а також додавання води.

  • 1 кг середніх помідор потрібно подрібнити (кожен розрізати на 4 або 8 частин).
  • Змішати з подрібненою зеленню (за смаком), часниковими зубчиками (5 шт буде достатньо), пропущеними через землянку, подрібненим перцем (1 стручок).
  • Додати по 1 ст. л солі і цукрового піску і залити 70 мл оцту.
  • Після цього заготовку потрібно помістити в каструлю і відправити в темне місце. Через деякий час помідори дадуть багато соку, тоді їх треба розкласти в банки і відправити в холод. Вже через тиждень такі зелені помідори можна пробувати.


    Як засолити зелені помідори на зиму?

    Для приготування цієї закуски знадобиться:

    • 1-1,5 кг зелених помідорів середнього розміру (якщо помідори попалися великі, розрізати їх на 4 часточки);
    • по 200 г петрушки і кропу, можна додати трохи селери;
    • головка часнику;
    • один стручок червоного гострого перцю,
    • 1 ст л солі;
    • трохи більше 600 мл води (близько 3 склянок).
  • Помідори добре миємо, тим часом кип’ятимо воду в каструлі, кидаємо в неї зелень і кип’ятимо 5 хвилин, солимо.
  • Кожен зубок часнику розрізаємо навпіл, з перцю виймаємо насіння і нарізаємо маленькими полуколечками.
  • Помідори розкладаємо по банках, які попередньо слід простерилізувати (з вказаної кількості помідор вийде в середньому 3 літрові банки).
  • Викладаємо помідори, чергуючи їх з гілочками зелені, шматочками селери і часникових зубчиків, колечками гострого перцю.
  • У кожну банку покласти по одному лавровому листу – для посилення смаку та аромату, після чого заливаємо помідори гарячим розсолом.
    Кожна банку закупорюється стерильною кришкою. Солоні помідори відправляються в прохолодне темне місце, а вже через 2 тижні їх можна вживати.
  • Навіть якщо помідори вже не зовсім зелені, а придбали бурий відтінок, вони все одно придатні до такого консервування і виходять смачними: вони будуть трохи м’якше зелених, але і просаливаются такі помідори швидше.

    Рецепт зелених помідор «пальчики оближеш» на зиму

    Варіацій салатів із зелених помідор на тему «пальчики оближеш» — незліченна безліч, ми ж розглянемо найбільш цікавий і свіжий – салатик з нестиглих томатів по-корейськи. Завдяки такому способу овочі проходять маринування у власному соку, а пікантний, гоструватий смак з’являється із-за додавання спецій. На 1 кг зелених томатів беремо:

  • Помідори миємо, сушимо, подрібнюємо півкільцями частини.
  • Зелень шаткуємо, часник очищаємо і подрібнюємо ножем.
  • Перець позбавляємо «хвостики» і нутрощів, ріжемо маленькій соломкою або кубиками.
  • Готуємо тару під салат.
  • В одній ємності змішуємо нарізані помідори з іншими овочами, всипаємо складові маринаду – цукор, сіль, перець, олію, оцет і добре перемішуємо.
  • Розподіляємо салат по банкам, закорковуємо і поміщаємо в прохолоду на 8-10 годин. Після цього його вже можна вживати, або ж зберігати до зими.
  • Салат із зелених помідорів на зиму: рецепт з фото

    Із зелених помідор можна приготувати чудовий свіжий, хрусткий салат. Для цього потрібно:

  • Подрібнити томати в довільній формі.
  • Додати цибулю, порізану кільцями, моркву, нарізану кубиком або натерту.
  • Подрібнити пекучий перець.
  • Видавити пару зубчиків часникових зубчиків.
  • Злегка посолити і підсолодити.
  • Влити рослинне масло.
  • Овочі змішати, заправити олією, додати воду, сіль, цукор і настояти 2-3 години.
  • Після цього ставимо каструлю з салатом на вогонь, даємо рідини закипіти і тушкуємо овочі на повільному вогні 25-30 хвилин, після чого вливаємо оцет і вимикаємо газ. Можна вживати відразу, а можна закатати салатик в минулі стерилізацію банки, проваріть його на слабкому вогні близько 30 хвилин.

    Загрузка...

    Рецепт маринування зелених помідорів на зиму

    Рецепт солодких зелених помідорів на зиму

    Зелені помідори кисловаты самі по собі, тому в рецептах їх приготування часто присутній цукор, щоб зробити їх смак більш пікантним і цікавим. Пропонуємо поласувати зеленими томатами в кисло-солодко-гострому маринаді. Візьмемо:

  • Простору ємність (добре підійде пластикове відро літрів на 5) добре вимити і обробити окропом.
  • Помідори промити і розрізати кожен навпіл або на 4 частини, скласти в відро.
  • Для маринаду: червоний перець очистити від насіння, часник від шкірки і подрібнити все на м’ясорубці. Сіль і цукор, додати оцет, розчинити, з’єднати з масою з перцю і часнику. Цей маринад вилити до помідорів, перемішати.
  • Накрити відро тарілкою і поставити на ніч або на 12 годин під прес. По закінченні цього часу злити зайву рідину з помідор, перекласти їх у банки, прибрати в прохолоду.
  • Їсти їх можна вже через 14 днів, але чим довше вони будуть зберігатися, тим більш насиченим буде їх смак.
  • Зелені фаршировані помідори на зиму: фото-рецепт

    Підшукуючи рецепт того, як приготувати зелені помідори, можна зупинитися на варіанті фаршированих помідорів. Це дуже пікантне блюдо, яке не залишає байдужим ні одного любителя «чого-небудь погостріше». Такі помідори так і просяться «під горілочку», однак дуже смачні і просто так — з будь-яким гарніром або м’ясним блюдом.

    Для фарширування потрібно взяти:

  • З усіх помідорів зрізаємо верхню частину, вона буде служити «кришечкою». Можна зрізати капелюшок помідора не повністю (щоб з одного боку вона з’єднувалася з помідором) – так буде навіть зручніше. Ложкою акуратно вибираємо м’якоть з помідор, не пошкодивши цілісність їх стінок.
  • Готуємо фарш із зелені, перцю і часнику, а також м’якоті, обраної з помідор. Зручніше буде перекрутити їх на м’ясорубку, або ж скористатися блендером, хоча можна подрібнити овочі і вручну. Перед тим як викласти фарш помідори, його потрібно як слід посолити.
  • Помідори наповнюють фаршем і закриваються кришечками.
  • Після цього томати викладаються в одну велику ємність, заливаються оцтом з водою, сіллю і цукром і відправляються в прохолодне місце – в льох або на балкон, а вже через 10 днів таку закуску можна подавати на стіл і пригощати нею гостей.
  • Можна розкласти помідори в банки і залити їх розсолом, закатати стерильними кришками і прибрати в холод, таким чином, отримавши відмінну заготівлю на зиму.

    Зелені помідори квашені: простий рецепт

    Один з найпростіших способів приготувати зелені помідори на зиму – заквасити їх. Для більшої пікантності можна нафарширувати їх як в попередньому пункті. Вся фішка таких томатів – в розсолі. На 1 кг томатів знадобиться:

  • Готуємо начинку з дрібно нарізаного гіркого перцю, часнику, петрушки і трохи підсолюємо її.
  • Помідори обмиваємо, робимо надріз (не до кінця) і відокремлюємо капелюшок.
  • Начинку розподіляємо по томатах, прикриваємо «кришечкою».
  • Для розсолу: 1 л води розчиняємо сіль і цукор у зазначених кількостях, доводимо маринад до кипіння і охолодити до теплого стану.
  • Томати кладемо в каструлю і заливаємо розсолом, ставимо під невеликий прес в холодне місце. Пригощатися проквасившимися томатами можна вже через 3 дні.
  • Зелені помідори на зиму бочкові

    Рецепт гострих зелених помідорів на зиму

    Фішка гострих зелених помідор в тому, щоб зробити пекучої і пікантною начинку цих томатів. Для цього потрібно використовувати багато часнику і гострий перець чилі. Давайте навчимося готувати цю пекучу бомбу – з насиченим смаком, збуджує апетит.

    На 5 кг зелених помідорів:

    • з 1 великого пучка петрушки, кропу, селери
    • 3-4 великі головки часнику
    • 2 перцю чилі (м’якоть без насіння).

    Для маринаду: змішати склянку 9% оцту + ст солі + 0,5 ст цукру.

    Для начинки: зелень, часник, перець пропустити через м’ясорубку, підсолити.

    • У кожному помідорі зробити надріз (кишенька), який нафарширувати начинкою.
    • Банки обробити окропом і впритул скласти в них помідори.
    • Залити банки з помідорами окропом, накрити кришками і протримати 20 хвилин.
    • Рідина з помідор злити в одну ємність і додати заздалегідь підготовлений маринад, даємо розсолу закипіти.
    • Після – знову розливаємо розсіл по банкам і закорковуємо їх. Далі банки перевертаємо кришками вниз, закутуємо до охолодження і можна пригощатися.

    Рецепт зелених помідорів на зиму по-вірменськи

    У варіанті помідор по-вірменськи, замість звичної для нас петрушки, потрібно використовувати кинзу, базилік та інші трави, без яких неможливо уявити кухню народів Кавказу. Наведемо смачний рецепт зелених томатів від Мікаеля Араяна.

    Лечо із зелених помідорів на зиму: кращий рецепт

    Пропонуємо трохи відступити від класичного варіанту лечо з перцю і помідорів, і додати трохи пікантності у вигляді нестиглих томатів. Для смачного лечо із зелених помідор візьмемо:

    Зазначені пропорції «дадуть» нам близько 2 л готового лечо. Підготуємо продукти так, як зображено на фото.

    На дно каструлі наливаємо олію, викладаємо всі підготовлені овочі, виливаємо томатний соус, і варимо закритою кришкою каструлі 1,5 години, помішуючи лечо (двох разів буде достатньо).

    Через зазначений час лечо підсолити, додати цукор, перець і залишити готуватися ще на 10 хвилин. Потім влити оцет, перемішати.

    Закатати заготівлю сухі простерилізовані банки, перевернути і накрити ковдрою. Після охолодження зберігати як зазвичай.

    Огірки з зеленими помідорами: оригінальний рецепт

    Несподіване поєднання, скажете ви. Але, приготувавши такий салатик, напевно станете кожен рік пригощати свою сім’ю цієї оригінальної заготівлею. Із зазначеної кількості продуктів вийде близько 7 банок салату на 1 л.

  • Підготуйте і стерилізуйте банки і кришки.
  • Овочі для салату подрібніть, як вам подобається, зелень наріжте подрібніше, перемішайте все в глибокій посудині.
  • На дно кожної банки викладіть зазначені вище компоненти, після – набийте банки нарізаними овочами і зеленню щільніше.
  • Воду тут ми не додаємо: в процесі маринування овочі пустять достатньо соку, сипучі інгредієнти розчиняться, а спеції віддадуть аромат.
  • Закочує банки стерильними кришками, перевертаємо і поміщаємо під ковдру.
  • Варення із зелених помідорів з закачуванням на зиму

    Думаєте, заготовку із зелених помідор не вдасться намазати на хліб? Помиляєтеся, є варіант страви для любителів овочевої ікри або варення з томатів, і ми поділимося ним з вами.

    Рецепт зелених помідор в томаті на зиму

    Надзвичайно смачними виходять зелені помідори в томаті, особливо, якщо постаратися приготувати їх так, щоб розм’якшити їх щільну структуру, зробивши їх м’якими і ніжними, але зберігши їх форму. Візьмемо:

  • Всі овочі підготувати – у помідорів прибрати хвостики, залишити їх цілком, моркви і перцю додати вигляд соломки, цибулі — колечок.
  • Обсмажити овочі на олії кілька хвилин до рум’яного кольору, в останню чергу додати помідори.
  • Коли помідори «схопляться» скоринкою, додати томатну пасту, розвести її водою і закинути сипучі компоненти.
  • Гасити помідори в томаті 10-15 хвилин, підлива на смак має бути кисло-солодкою.
  • Часник і нашатковану зелень (за бажанням) додати в самому кінці.
  • Далі заготовку можна розкласти по банках, а можна дати трохи настоятися і пригощатися відразу.
  • Рецепт аджики з зелених помідорів на зиму: відео

    Дивіться у нашому журналі і інші — класичні й оригінальні рецепти смачної аджики на зиму — з варінням і без варіння, по-кавказьки, помідор, перцю, зелені, ягід.

    Загрузка...

    Дивіться також:

    Comments are closed.