Багато господинь всерйоз вважають узбецькі манти найближчими родичами російського страви «пельмені», та й готують їх так само, роблячи лише злегка побільше в розмірі. Якщо ж ви хочете почастувати свою родину чи друзів справжнім стравою «з запахом Сходу», то ви повинні знати, що пельмені і манти за способом приготування чи схожі.
Приготуйте їх хоча б за одним із способів, які ми пропонуємо в цій статті, і ви в цьому переконаєтеся. У середній Азії манти користуються колосальною популярністю на столах у місцевого населення. Так що ж заважає нам скуштувати азіатську кухню, не виходячи з дому?
Приготування мантів: підбір продуктів
Хоч і вважається, що манти – азіатське блюдо, яке популярне у узбецької, турецької і пакистанської кухні, родом вона з Китаю. Саме від китайського «мантьоу», тобто «хліб на пару» і пішла назва цього самобутнього і шалено смачні страви.
Традиційне класичні манти готуються з двох основних складових:
- еластичного, пружного тіста;
- фаршу, в ролі якого найчастіше виступає баранина з додаванням цибулі, спецій і курдючного жиру.
Що стосується тесту, найсмачніший рецепт якого ми наведемо нижче, то для його приготування традиційно знадобляться:
- вода,
- сіль,
- борошно,
- деякі господині додають яйця і молоко – для додання особливої ніжності та еластичності.
В Туркестані також поширений рецепт мантів з заварного тіста.
Ми не настільки звичні вживати баранину, як азіатські народи, тому частіше замінюємо стандартний м’ясної інгредієнт цієї страви на більш класичний:
- свинина,
- яловичина,
- курятина,
- суміш декількох видів фаршу.
Замість курдючного жиру чудово вписується шматочок солоного сала. На 1 кг м’яса потрібно взяти 150-200 г сала – так начинка вийде соковитою і ніжною.
Важливу роль відіграє додавання ріпчастої цибулі: не шкодуйте його, нехай його кількість перевищить 50% фаршу – це стане запорукою соковитості всього страви.
На батьківщині мантів – сонячної Азії дуже люблять спеції, тому постарайтеся, щоб ваші манти не були надмірно прісними. Для додання насиченого смаку і характерного аромату здобріть фарш зірою, чорним перцем, кмином, майораном, коріандром, сушеним базиліком, часником.
Любителі зелені можуть додати у фарш дрібно нарізану кінзу, свіжий базилік або кріп.
Якщо ви хочете зробити манти за оригінальним рецептом, запасіться продуктами, які найкращим чином вписуються у формат цього страви:
- гарбуз;
- гриби;
- сир плавлений, твердий або бринза;
- картопля;
- капуста;
- риба;
- улюблені спеції.