Як приготувати смачні і соковиті манти: найкращі рецепти справжніх узбецьких мантів, мантів з мясом і гарбузом по-азійськи, з рибою і інших варіантів приготування мантів

Багато господинь всерйоз вважають узбецькі манти найближчими родичами російського страви «пельмені», та й готують їх так само, роблячи лише злегка побільше в розмірі. Якщо ж ви хочете почастувати свою родину чи друзів справжнім стравою «з запахом Сходу», то ви повинні знати, що пельмені і манти за способом приготування чи схожі.

Приготуйте їх хоча б за одним із способів, які ми пропонуємо в цій статті, і ви в цьому переконаєтеся. У середній Азії манти користуються колосальною популярністю на столах у місцевого населення. Так що ж заважає нам скуштувати азіатську кухню, не виходячи з дому?

Приготування мантів: підбір продуктів

Хоч і вважається, що манти – азіатське блюдо, яке популярне у узбецької, турецької і пакистанської кухні, родом вона з Китаю. Саме від китайського «мантьоу», тобто «хліб на пару» і пішла назва цього самобутнього і шалено смачні страви.

Традиційне класичні манти готуються з двох основних складових:

  • еластичного, пружного тіста;
  • фаршу, в ролі якого найчастіше виступає баранина з додаванням цибулі, спецій і курдючного жиру.

Що стосується тесту, найсмачніший рецепт якого ми наведемо нижче, то для його приготування традиційно знадобляться:

  • вода,
  • сіль,
  • борошно,
  • деякі господині додають яйця і молоко – для додання особливої ніжності та еластичності.

В Туркестані також поширений рецепт мантів з заварного тіста.

Ми не настільки звичні вживати баранину, як азіатські народи, тому частіше замінюємо стандартний м’ясної інгредієнт цієї страви на більш класичний:

  • свинина,
  • яловичина,
  • курятина,
  • суміш декількох видів фаршу.

Замість курдючного жиру чудово вписується шматочок солоного сала. На 1 кг м’яса потрібно взяти 150-200 г сала – так начинка вийде соковитою і ніжною.

Важливу роль відіграє додавання ріпчастої цибулі: не шкодуйте його, нехай його кількість перевищить 50% фаршу – це стане запорукою соковитості всього страви.

На батьківщині мантів – сонячної Азії дуже люблять спеції, тому постарайтеся, щоб ваші манти не були надмірно прісними. Для додання насиченого смаку і характерного аромату здобріть фарш зірою, чорним перцем, кмином, майораном, коріандром, сушеним базиліком, часником.

Любителі зелені можуть додати у фарш дрібно нарізану кінзу, свіжий базилік або кріп.

Якщо ви хочете зробити манти за оригінальним рецептом, запасіться продуктами, які найкращим чином вписуються у формат цього страви:

  • гарбуз;
  • гриби;
  • сир плавлений, твердий або бринза;
  • картопля;
  • капуста;
  • риба;
  • улюблені спеції.