Як приготувати класичний гарячий і холодний борщ: покрокові рецепти і борщів зелених з мясом та шинкою, на кефірі і на квасі з фото

Буряковий суп – борщ або холодник – блюдо, яке має своїх прихильників, а багатьом воно не з чуток знайомі з дитинства. Борщ вважається найближчим родичем борщу, і дійсно, набори продуктів для цих страв практично ідентичні. Але ось «стратегія і тактика» приготування можуть відрізнятися кардинально. До того ж, на відміну від борщу, який має один традиційний, базовий рецепт, варіацій приготування і борщів зелених – десятки, і ми розглянемо найсмачніші з них.

Загальні правила приготування і борщів зелених

Борщ вважається самим простим у приготуванні супом. Нерідко початківці кулінари, які навчаються готувати смачний борщ, набивають руку саме на свекольнике.

Отже, як ми вже з’ясували, буряковий суп може бути гарячим або холодним, останній найчастіше іменують холодником, який дуже популярний в Білорусії.

  • Склад і борщів зелених можна видозмінювати, в залежності від того, які інгредієнти ви віддаєте перевагу. Це блюдо досить важко зіпсувати, його часто подають навіть у звичайних їдалень, з мінімальним переліком продуктів на складі.
  • Головне, чим гарячий борщ відрізняється від борщу, є відсутність капусти в страві.
  • Борщ готують найчастіше з м’ясом, а холодник – без нього, замінюючи м’ясної інгредієнт шинкою, копченостями або зовсім обмежуючись набором сезонних овочів.
  • Буряковий холодник готують за принципом окрошки: всі складові страви відварюють окремо, після чого нарізати змішуються і заправляються на смак кулінара перед подачею, а варіантами «заливок» можуть бути:

буряково-м’ясний бульйон;
хлібний квас;
кефір, сироватка, тан або інший молочний продукт.

Крім цього, борщ завжди заправляється сметанкою, жирність якої підбирається, виходячи з особистих переваг.

Незмінними компонентами прикраси страви перед подачею є варене яйце і подрібнена зелень.