Професор М. І. Певзнер, який сьогодні вважається одним з основоположників сучасної дієтології, розробив у далеких 30-х роках минулого століття системи живлення, які застосовуються при певних хворобах. У сучасній медицині ці системи називають столами і вони все так само актуальні, як і майже 100 років тому. У цій статті розглянемо основні принципи харчування за Певзнером, а також наведемо детальну інформацію по кожному дієт-столу Певзнера.
Основи лікувального харчування по Певзнеру
Навіть сьогодні всі 15 столів (дієт) Певзнера не втратили своєї актуальності, так як їх грамотно розроблене меню за майже 100-річну історію клінічних досліджень залишилося незмінним. Справа в тому, що при розробці кожного столу враховувалася фізіологія людського організму, а також біохімічні реакції, які відбуваються в організмі при засвоєнні тих чи інших продуктів. В основі дієти по Певзнеру лежать наступні принципи:
- список продуктів підбирається виходячи зі стану здоров’я пацієнта;
- прийом їжі повинен відбуватися за режиму в один і той же час щодня;
- порції повинні бути відповідного об’єму, а харчування дробовим;
- техніка обробки страв витримується згідно з правилами дієт-столу;
- температура їжі при прийомі їжі повинна бути суворо визначена рекомендаціями по номеру столу.